Aplicarea Legii 221 privind vaccinarea si zilele libere. Explicatiile specialistului

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
05 August 2021
05 August 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
vaccin zi liberaLegea 221/2021zi libera vaccin
Aplicarea Legii 221 privind vaccinarea si zilele libere. Explicatiile specialistului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
“In vederea aplicarii corecte a dispozitiilor Legii nr. 221/2021 pentru completarea Legii nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cum procedam cand ziua libera coincide cu ziua vaccinarii?”
 
Raspunsul specialistului:
 
Legea 221/2021 reglementand acordarea unei zile libere salariatilor care se vaccineaza nu prevede in mod expres faptul ca aceasta zi se acorda doar in ziua vaccinarii.
 
Doar in situatia in care cel care se vaccineaza este copilul, legea prevede expres ca ziua libera se acorda in ziua vaccinarii copilului.  
 
Conform art. 21^1 alin. (3) din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 introdus prin Legea 221/2021:
 
Beneficiaza de drepturile prevazute la alin. (1) si unul dintre parinti sau reprezentantul legal al copilului cu varsta de pana la 18 ani, precum si al persoanei cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, in ziua vaccinarii copilului, respectiv a persoanei cu dizabilitati.
 
Prin urmare, salaratii care se vaccineaza in zilele libere cum ar fi zilele de repaus saptamanal pot sa beneficieze de zi libera in urmatoarea zi lucratoare.
 
Conform art. 21^1 alin. (6) din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 introdus prin Legea 221/2021:
 
(6) Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajatii au obligatia de a informa angajatorul cu privire la optiunile de programare a zilelor libere pe care urmeaza sa le solicite in temeiul prezentului articol, in vederea asigurarii in conditii optime a functionarii activitatii acestuia.
 
Astfel, legea prevede obligatia salariatului de a-l informa pe angajator cu privire la optiunile de programare a zilelor libere in vederea asigurarii in conditii optime a functionarii activitatii acestuia fara sa contina alte reglementari cum ar fi cu ce perioada de timp inainte sa faca aceasta informare. De asemenea, legea nu reglementeaza posibilitatea angajatorului de a refuza acordarea liberului in ziua solicitata de salariat.
 
In aceste conditii, consideram ca angajatorul trebuie sa reglementeze intern procedura acordarii acestor zile libere pe care sa o comunice salariatului, astfel incat acesta sa cunoasca in ce conditii poate solicita acordarea zilei libere.
 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]