Munca in zilele de sarbatoare legala. Obligatiile angajatorului

05 August 2010
05 August 2010
codul munciiangajatisalariati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
"Care sunt domeniile unde se poate lucra in zilele de sarbatori legale? Ce obligatii are unitatea angajatoare in cazul in care se lucreaza in sarbatori legale?"

Raspuns:
De la publicarea noului cod al muncii, respectiv Legea nr. 53/2003, in domeniile sanitar si alimentatie publica se poate lucra in zilele de sarbatoare legala. Exista un proiect de lege, in discutie publica, potrivit caruia in domeniul alimentatie publica sa fie interzis lucrul in zilele de sarbatoare legala si repaus saptamanal. De asemenea, in domeniul transportului public se lucreaza in atat in zilele de sarbatoare legala cat si in zilele de repaus saptamanal.

Potrivit dispozitiilor art. 135 din Codul muncii, prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asistentei sanitare si respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

Astfel, nu se acorda zile libere in zilele de sarbatoare legala in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Unitatea al carei proces de productie nu poate fi intrerupt intocmeste un raport pe care il prezinta inspectoratului teritorial de munca de la sediul angajatorului, raport din care sa reiasa de ce activitatea nu poate fi intrerupta.

Astfel, salariatilor care lucreaza in unitatile sanitare, unitatile de alimentatie publica de stricta necesitate precum si cele a caror activitate nu poate fi intrerupta li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Daca ziua de sarbatoare legala este intr-o zi de repaus saptamanal (cum va fi, de exemplu, ziua de 15 august 2010), sporul la salariul de baza va fi de 200%.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]