Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, asa cum prevede art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii republicat. Astfel, contractele individuale de munca ale salariatilor pot fi suspendate de catre angajator in temeiul art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, in baza manifestarii de vointa a angajatorului
Art. 53 alin. (1) din Codul muncii republicat stabileste ca pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).
In acelasi timp, alin. (2) din acelasi articol prevede ca pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.
Legiuitorul insa nu a prevazut modalitatea in care, in cazul somajului tehnic, salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, ceeace inseamna ca aceasta se va putea stabili prin contractul colectiv de munca negociat la nivel de unitate.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Portal Codul Muncii
Legis Plus Legislatia Muncii
Astfel, plata indemnizatiei de 75% din salariul de baza corespunzator postului ocupat de angajat reprezinta efectul suspendarii contractelor individuale de munca ale salariatilor ca urmare a intrarii in somaj tehnic, in conformitate cu prevederile din art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii republicat. Ceea ce inseamnaca plata unei atare indemnizatii nu este posibila in lipsa suspendarii CIM ale salariatilor. In cazul in care CIM ale salariatilor nu se suspenda, salariatii nefigurand in somaj tehnic, indemnizatia de 75% din salariul de baza nu poate fi platiata, din punct vedere legal, ci, din contra, angajatorul are obligatia de a plati integral salariile asa cum au fost ele negociate si stabilite prin CIM..