Cand NU este posibila plata indemnizatiei de 75% din salariul de baza?

12 Iunie 2012
12 Iunie 2012
somaj tehnicsalariu de bazaindemnizatie de 75 la sutaCodul munciisuspendarereducere temporara a activitatii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, asa cum prevede art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii republicat. Astfel, contractele individuale de munca ale salariatilor pot fi suspendate de catre angajator in temeiul art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, in baza manifestarii de vointa a angajatorului
 
Art. 53 alin. (1) din Codul muncii republicat stabileste ca pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).
 
In acelasi timp, alin. (2) din acelasi articol prevede ca pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.
 
Legiuitorul insa nu a prevazut modalitatea in care, in cazul somajului tehnic, salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, ceeace inseamna ca aceasta se va putea stabili prin contractul colectiv de munca negociat la nivel de unitate.
 
Astfel, plata indemnizatiei de 75% din salariul de baza corespunzator postului ocupat de angajat reprezinta efectul suspendarii contractelor individuale de munca ale salariatilor ca urmare a intrarii in somaj tehnic, in conformitate cu prevederile din art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii republicat. Ceea ce inseamnaca plata unei atare indemnizatii nu este posibila in lipsa suspendarii CIM ale salariatilor. In cazul in care CIM ale salariatilor nu se suspenda, salariatii nefigurand in somaj tehnic, indemnizatia de 75% din salariul de baza nu poate fi platiata, din punct vedere legal, ci, din contra, angajatorul are obligatia de a plati integral salariile asa cum au fost ele negociate si stabilite prin CIM..
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]