Sunt de acord cu politica de cookie
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Inregistrarea suspendarii CIM pentru somaj tehnic in Revisal si somaj tehnic pentru cumul de contract

somaj tehnic revisalsomaj tehnic cumul functiiinregistrare somaj revisal
Perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale, se inscriu in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) conform art. 4 alin. (1) lit. e) din Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Conform art. 4 alin. (1) lit. e) din H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.
 
 
 
 
 
La art. 3 alin. (2) lit. o) din H.G. nr. 905/2017 sunt prevazute perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale.
 
Prin urmare, daca contractul individual de munca este suspendat pentru somaj tehnic, este obligatorie inregistrarea suspendarii in Revisal. Numai suspendarile in baza unui certificat medical nu se inregistreaza.
 
Somaj tehnic pentru salariatii cu cumul de contracte
 
In situatia in care un angajat are incheiate mai multe contracte individuale de munca din care cel putin un contract cu norma intreaga este activ pe perioada instituirii starii de urgenta, acesta nu beneficiaza de indemnizatia reglementata de O.U.G. nr. 30/2020.
In situatia in care un angajat are incheiate mai multe contracte individuale de munca si toate sunt suspendate ca urmare a instituirii starii de urgenta, acesta beneficiaza de indemnizatia aferenta contractului individual de munca cel mai avantajos.
 
In situatia in care, bugetul angajatorului destinat platii cheltuielilor de personal, permite, indemnizatia poate fi suplimentata de angajator cu sume reprezentand diferenta de pana la minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, in conditiile art. 53 din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin negociere intre angajator si organizatiile sindicale/reprezentantii salariatilor.
 
 
Exemplu 1
 
Daca o angajata are doua contracte de munca, un CIM cu norma intreaga la o pensiune, suspendat cu 16 martie. Si un al doilea contract de munca activ cu norma partiala cu 21 ore luna, la o firma de IT (este angajata pe proiecte fonduri europene).
 
Beneficiaza de indemnizatie de somaj tehnic de la bugetul de stat pentru CIM suspendat atata timp cat CIM-ul cu norma partiala este activ, sau trebuie sa aiba toate contractele suspendate?
 
Conform art. XI alin. (9) din O.U.G. nr. 30/2020 astfel cum a fost modificata prin O.U.G. nr. 32/2020, in situatia in care un angajat are incheiate mai multe contracte individuale de munca din care cel putin un contract cu norma intreaga este activ pe perioada instituirii starii de urgenta, acesta nu beneficiaza de indemnizatia prevazuta la alin. (1).
 
Astfel, textul citat prevede ca salariatii care au incheiate mai multe contracte individuale nu au dreptul la indemnizatie de somaj tehnic daca cel putin un contract cu norma intreaga este activ.
 
Potrivit alin. 10 al aceluiasi articol, in situatia in care un angajat are incheiate mai multe contracte individuale de munca si toate sunt suspendate ca urmare a instituirii starii de urgenta, acesta beneficiaza de indemnizatia prevazuta la alin. (1) aferenta contractului individual de munca cu drepturile salariale cele mai avantajoase.
 
In opinia noastra un contract cu timp partial sau mai multe pot fi active, iar salariatul sa beneficieze de indemnizatie de somaj tehnic, dar un contract cu norma intreaga nu poate fi activ.
 
Cu toate acestea exista si opinia pe care nu o impartasim potrivit careia in baza dispozitiilor alin. (10) mai sus citat doar daca toate contractele de munca sunt suspendate, salariatul beneficiaza de indemnizatie de somaj tehnic din bugetul asigurarilor pentru somaj.
 
Consideram ca alin. 10 se refera la faptul ca un salariat cu toate contractele de munca suspendate nu poate beneficia decat de la un singur contract de indemnizatie din bugetul asigurarilor pentru somaj si nu la faptul ca este necesar ca toate contractele sa fie suspendate pentru ca salariatul sa beneficieze de aceasta indemnizatie.
 
 
 
 

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
somaj tehnic revisalsomaj tehnic cumul functiiinregistrare somaj revisal

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 27 Aprilie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Inregistrarea suspendarii CIM pentru somaj tehnic in Revisal si somaj tehnic pentru cumul de contract Nota: 1.75 din 5 - 4 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Incetare suspendare CIM. Concediu fara plataIntrebare: In cazul unui salariat care este in concediu fara plata pana la data de 29.05.2020 (inclusiv), care este data de incetare a suspendarii? 30 mai (sambata), 01 iunie (zi libera legala) sau 2 iunie? Mentionez ca nu se lucreaza in weekend.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Tichete de masa. Somaj tehnicIntrebare: Avand in vedere ca in perioada starii de urgenta si de alerta, compania a avut activitatea suspendata temporar/partial, am avut o parte din angajati in somaj tehnic conform articolului 52 alin. (1), lit. c) (nu au primit tichete de masa), iar o parte din angajati au fost activi si au primit tichete de masa. Conform legii 59/2020, avem OBLIGATIA, de a acorda tichete de masa angajatiilor care se afla in somaj tehnic conform articolului 52 alin. (1) lit. c)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“CORONAVIRUS - Ghid de MASURI URGENTE pentru Angajatori. Reguli impuse pentru fiecare firma”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

Alerta Coronavirus - Masuri de preventie pentru Angajatori

Descarcati gratuit Raportul Special

"CORONAVIRUS - Ghid de MASURI URGENTE pentru Angajatori. Reguli impuse pentru fiecare firma"
CORONAVIRUS - Ghid de MASURI URGENTE pentru Angajatori. Reguli impuse pentru fiecare firma

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 

 
 
  
Alerta Coronavirus - Masuri de preventie pentru Angajatori
Descarcati gratuit Raportul Special

"CORONAVIRUS - Ghid de MASURI URGENTE pentru Angajatori. Reguli impuse pentru fiecare firma"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]