Perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale, se inscriu in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) conform art. 4 alin. (1) lit. e) din Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform art. 4 alin. (1) lit. e) din H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.
La art. 3 alin. (2) lit. o) din H.G. nr. 905/2017 sunt prevazute perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale.
Prin urmare, daca contractul individual de munca este suspendat pentru
somaj tehnic, este obligatorie inregistrarea suspendarii in Revisal. Numai suspendarile in baza unui certificat medical nu se inregistreaza.
Somaj tehnic pentru salariatii cu cumul de contracte
In situatia in care un angajat are incheiate mai multe contracte individuale de munca din care cel putin un contract cu norma intreaga este activ pe perioada instituirii starii de urgenta, acesta nu beneficiaza de indemnizatia reglementata de O.U.G. nr. 30/2020.
In situatia in care un angajat are incheiate mai multe contracte individuale de munca si toate sunt suspendate ca urmare a instituirii starii de urgenta, acesta beneficiaza de indemnizatia aferenta contractului individual de munca cel mai avantajos.
In situatia in care, bugetul angajatorului destinat platii cheltuielilor de personal, permite, indemnizatia poate fi suplimentata de angajator cu sume reprezentand diferenta de pana la minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, in conditiile art. 53 din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin negociere intre angajator si organizatiile sindicale/reprezentantii salariatilor.
Exemplu 1
Daca o angajata are doua contracte de munca, un CIM cu norma intreaga la o pensiune, suspendat cu 16 martie. Si un al doilea contract de munca activ cu norma partiala cu 21 ore luna, la o firma de IT (este angajata pe proiecte fonduri europene).
Beneficiaza de indemnizatie de somaj tehnic de la bugetul de stat pentru CIM suspendat atata timp cat CIM-ul cu norma partiala este activ, sau trebuie sa aiba toate contractele suspendate?
Conform art. XI alin. (9) din O.U.G. nr. 30/2020 astfel cum a fost modificata prin O.U.G. nr. 32/2020, in situatia in care un angajat are incheiate mai multe contracte individuale de munca din care cel putin un contract cu norma intreaga este activ pe perioada instituirii starii de urgenta, acesta nu beneficiaza de indemnizatia prevazuta la alin. (1).
Astfel, textul citat prevede ca salariatii care au incheiate mai multe contracte individuale nu au dreptul la indemnizatie de somaj tehnic daca cel putin un contract cu norma intreaga este activ.
Potrivit alin. 10 al aceluiasi articol, in situatia in care un angajat are incheiate mai multe contracte individuale de munca si toate sunt suspendate ca urmare a instituirii starii de urgenta, acesta beneficiaza de indemnizatia prevazuta la alin. (1) aferenta contractului individual de munca cu drepturile salariale cele mai avantajoase.
In opinia noastra un contract cu timp partial sau mai multe pot fi active, iar salariatul sa beneficieze de indemnizatie de somaj tehnic, dar un contract cu norma intreaga nu poate fi activ.
Cu toate acestea exista si opinia pe care nu o impartasim potrivit careia in baza dispozitiilor alin. (10) mai sus citat doar daca toate contractele de munca sunt suspendate, salariatul beneficiaza de indemnizatie de somaj tehnic din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Consideram ca alin. 10 se refera la faptul ca un salariat cu toate contractele de munca suspendate nu poate beneficia decat de la un singur contract de indemnizatie din bugetul asigurarilor pentru somaj si nu la faptul ca este necesar ca toate contractele sa fie suspendate pentru ca salariatul sa beneficieze de aceasta indemnizatie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<