Inregistrarea suspendarii CIM pentru somaj tehnic in Revisal si somaj tehnic pentru cumul de contract

somaj tehnic revisalsomaj tehnic cumul functiiinregistrare somaj revisal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale, se inscriu in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) conform art. 4 alin. (1) lit. e) din Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Conform art. 4 alin. (1) lit. e) din H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.
 
 
 
 
 
La art. 3 alin. (2) lit. o) din H.G. nr. 905/2017 sunt prevazute perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale.
 
Prin urmare, daca contractul individual de munca este suspendat pentru somaj tehnic, este obligatorie inregistrarea suspendarii in Revisal. Numai suspendarile in baza unui certificat medical nu se inregistreaza.
 
Somaj tehnic pentru salariatii cu cumul de contracte
 
In situatia in care un angajat are incheiate mai multe contracte individuale de munca din care cel putin un contract cu norma intreaga este activ pe perioada instituirii starii de urgenta, acesta nu beneficiaza de indemnizatia reglementata de O.U.G. nr. 30/2020.
In situatia in care un angajat are incheiate mai multe contracte individuale de munca si toate sunt suspendate ca urmare a instituirii starii de urgenta, acesta beneficiaza de indemnizatia aferenta contractului individual de munca cel mai avantajos.
 
In situatia in care, bugetul angajatorului destinat platii cheltuielilor de personal, permite, indemnizatia poate fi suplimentata de angajator cu sume reprezentand diferenta de pana la minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, in conditiile art. 53 din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin negociere intre angajator si organizatiile sindicale/reprezentantii salariatilor.
 
 
Exemplu 1
 
Daca o angajata are doua contracte de munca, un CIM cu norma intreaga la o pensiune, suspendat cu 16 martie. Si un al doilea contract de munca activ cu norma partiala cu 21 ore luna, la o firma de IT (este angajata pe proiecte fonduri europene).
 
Beneficiaza de indemnizatie de somaj tehnic de la bugetul de stat pentru CIM suspendat atata timp cat CIM-ul cu norma partiala este activ, sau trebuie sa aiba toate contractele suspendate?
 
Conform art. XI alin. (9) din O.U.G. nr. 30/2020 astfel cum a fost modificata prin O.U.G. nr. 32/2020, in situatia in care un angajat are incheiate mai multe contracte individuale de munca din care cel putin un contract cu norma intreaga este activ pe perioada instituirii starii de urgenta, acesta nu beneficiaza de indemnizatia prevazuta la alin. (1).
 
Astfel, textul citat prevede ca salariatii care au incheiate mai multe contracte individuale nu au dreptul la indemnizatie de somaj tehnic daca cel putin un contract cu norma intreaga este activ.
 
Potrivit alin. 10 al aceluiasi articol, in situatia in care un angajat are incheiate mai multe contracte individuale de munca si toate sunt suspendate ca urmare a instituirii starii de urgenta, acesta beneficiaza de indemnizatia prevazuta la alin. (1) aferenta contractului individual de munca cu drepturile salariale cele mai avantajoase.
 
In opinia noastra un contract cu timp partial sau mai multe pot fi active, iar salariatul sa beneficieze de indemnizatie de somaj tehnic, dar un contract cu norma intreaga nu poate fi activ.
 
Cu toate acestea exista si opinia pe care nu o impartasim potrivit careia in baza dispozitiilor alin. (10) mai sus citat doar daca toate contractele de munca sunt suspendate, salariatul beneficiaza de indemnizatie de somaj tehnic din bugetul asigurarilor pentru somaj.
 
Consideram ca alin. 10 se refera la faptul ca un salariat cu toate contractele de munca suspendate nu poate beneficia decat de la un singur contract de indemnizatie din bugetul asigurarilor pentru somaj si nu la faptul ca este necesar ca toate contractele sa fie suspendate pentru ca salariatul sa beneficieze de aceasta indemnizatie.
 
 
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
somaj tehnic revisalsomaj tehnic cumul functiiinregistrare somaj revisal

Data aparitiei: 27 Aprilie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Inregistrarea suspendarii CIM pentru somaj tehnic in Revisal si somaj tehnic pentru cumul de contract Nota: 2.4 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]