Analizam situatia unui angajator care doreste sa completeze in CIM intervalul orar pentru o persoara angajata cu timp partial.
Speta luata in considerare de catre angajator: CIM cu 4 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, cu mentiuna ca cele 4 ore/zi pot fi efectuate in intervale diferite, fara un anumit tipar:
Luni: 08-12
Marti: 10-14
Miercuri: 16-18
Angajatorul noteaza faptul ca aceasta planificare este sincronizata perfect in functie de sarcinile in cauza si de programul celorlalti salariati.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Dorim sa aflam care este solutia corecta pentru a surprinde in CIM acest gen de program de lucru.
Specialistii PortalCodulMuncii ne ofera un raspuns clar:
Art. 103 din Codul Muncii, republicat, prevede faptul ca salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga, prin comparatie.
Asadar, in cazul in care numarul de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, sunt mai reduse decat orele normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil, CIM este cu timp partial.
Atentie! Notam faptul ca in codul muncii nu se are in vedere raportarea la o durata zilnica de lucru, ci se vizeaza calculul saptamanal sau ca medie lunara a numarului de ore in care se presteaza munca. In concluzie, numarul de ore normale de lucru sunt calculate saptamanal sau ca medie lunara, nu zilnic.
In concluzie, in situatia unui CIM cu timp partial nu este obligatoriu ca programul de lucru sa fie stabilit astfel incat salariatul cu fractiune de norma sa presteze activitate zilnic sau saptamanal dar norma sa de munca nu trebuie sa atinga limita de 40 de ore pe saptamana sau 170 de ore pe luna.
Conform dispozitiilor Codului muncii, nu este obligatorie desfasurarea muncii in baza unui CIM cu timp partial dupa un program stabilit la un numar egal de ore de lucru pe zi. Asadar consideram ca este posibil un program de lucru inegal in cazul acestui tip de contract.
Cu toate acestea, trebuie sa tinem cont de prevederile art. 105 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, republicat, care spun ca CIM cu timp partial curpinde, pe langa elementele prevazute la art. 17 alin. (3), si elementele durata muncii si repartizarea programului de lucru.
Totul despre pontaj si programul de lucru
In baza acestei dispozitii legale, in contractul invidual de munca cu timp partial se va inscrie in mod obligatoriu atat durata muncii, cat si programul de lucru.
Salariatul va avea inscris in contractul individual de munca programul de lucru astfel:
Luni de la 08 la 12,
Marti de la 10 la 14,
Miercuri de la 16 la 18
Joi de la xx la xx
Vineri de la xx la xx
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro