Primul pas pe care trebuie sa il faca angajatorul este sa verifice daca sunt indeplinite conditiile legale pentru reducerea programului de lucru.
Astfel, angajatorul trebuie sa verifice daca:
a) face parte dintre categoriile de angajatori pe care Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca le exclude de la aplicare.
Va oferim un ghid care contine toate informatiile necesare despre Legea nr. 58/2021! Folositi-l pentru a evita amenzi de pana la 20.000 de lei!
Categoriile de angajatori excluse de la aplicarea ordonantei sunt:
• institutii publice, astfel cum sunt acestea definite prin Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si prin Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare;
• angajatorii care se afla in faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitatile
suspendate sau restrictionate, potrivit legii;
• angajatorii care sunt inregistrati in jurisdictii necooperante in scopuri fiscale.
Jurisdictiile necooperante in scopuri fiscale pe lista UE sunt: Samoa Americana, Belize, Fiji, Guam, Insulele Marshall, Oman, Samoa, Trinidad si Tobago, Emiratele Arabe Unite, Insulele Virgine Americane si Vanuatu.
Acesti angajatori nu vor putea aplica masura reducerii timpului reglementata de OUG 132/2020.
b) exista o reducere temporara a activitatii determinata de instituirea starii de urgenta/alerta/asediu.
Reducerea activitatii trebuie sa aiba drept cauza starea de alerta/urgenta/asediu.
Spre exemplu, masurile luate de autoritati pot determina reducerea activitatii cum ar fi masura inchiderii magazinelor la o ora mai devreme decat ora obisnuita.
Nu va faceti griji!
Va oferim exact produsul de care aveti nevoie!
Absolut toate explicatiile necesare le gasiti in ghidul practic
Program de lucru flexibil post pandemie - model Kurzarbeit, o lucrare care va arata pas cu pas ce aveti de facut si va ajuta sa beneficiati in cel mai scurt timp de avantajele legislatiei Kurzarbeit pentru dvs. si pentru salariatii dvs,
comanda ACUM >>>
Masurile ce pot fi luate de autoritati pe durata starii de alerta sunt prevazute in Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 si in hotararile de Guvern prin care se instituie stare de alerta.
c) reducerea activitatii este justificata de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioara aplicarii masurii sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel putin 10% fata de luna similara sau fata de media lunara a cifrei de afaceri din anul anterior declararii starii de urgenta/alerta/asediu, respectiv 2019. In cazul organizatiilor neguvernamentale, precum si al angajatorilor din categoria reglementata de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, diminuarea se raporteaza la veniturile realizate.
Exemplu
Masura reducerii timpului de lucru poate fi aplicata in luna mai a anului 2021 daca cel putin una dintre urmatoarele conditii este indeplinita:
• cifra de afaceri din luna aprilie a anului 2021 este diminuata cu cel putin 10% fata de luna aprilie a anului 2019 sau fata de media lunara a cifrei de afaceri din anul anterior declararii starii de urgenta/alerta/asediu, respectiv 2019;
• cifra de afaceri din luna martie a anului 2021 este diminuata cu cel putin 10% fata de luna martie a anului 2019 sau fata de media lunara a cifrei de afaceri din anul anterior declararii starii de urgenta/alerta/asediu, respectiv 2019.
d) masura reducerii timpului de lucru vizeaza salariatii incadrati cu contract individual de munca cu norma intreaga.
Atentie!
1. Masura nu se aplica in cazul administratorilor, directorilor, internilor care au incheiat contract de administrare/mandat/alt tip de contract decat contract individual de munca.
2. Masura nu se aplica in cazul contractelor individuale de munca cu timp partial.
3. Masura se aplica si in cazul ucenicilor, cu conditia ca angajatorul sa asigure ucenicului accesul la pregatire teoretica si practica pentru dobandirea competentelor prevazute de standardul ocupational, respectiv de standardul de pregatire profesionala, potrivit Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Va aratam exact cum sa procedati!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<