Program de lucru flexibil post-pandemie Kurzarbeit. Pasii pe care trebuie sa-i urmeze angajatorul pentru reducerea timpului de lucru si a salariului

program de lucru flexibil post-pandemieprogram de lucru kurzarbeitreducere program de lucru
Program de lucru flexibil post-pandemie Kurzarbeit. Pasii pe care trebuie sa-i urmeze angajatorul pentru reducerea timpului de lucru si a salariului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 

Primul pas pe care trebuie sa il faca angajatorul este sa verifice daca sunt indeplinite conditiile legale pentru reducerea programului de lucru.
 
Astfel, angajatorul trebuie sa verifice daca:
 
        a) face parte dintre categoriile de angajatori pe care Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca le exclude de la aplicare.
 
 
Modelul Kurzarbeit se aplica deja in multe companii, detalii aici >>>
 
Va oferim un ghid care contine toate informatiile necesare despre Legea nr. 58/2021! Folositi-l pentru a evita amenzi de pana la 20.000 de lei!
 
 
Categoriile de angajatori excluse de la aplicarea ordonantei sunt:
 
    • institutii publice, astfel cum sunt acestea definite prin Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si prin Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare;
    • angajatorii care se afla in faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitatile
suspendate sau restrictionate, potrivit legii;
 
    • angajatorii care sunt inregistrati in jurisdictii necooperante in scopuri fiscale.
 
Jurisdictiile necooperante in scopuri fiscale pe lista UE sunt: Samoa Americana, Belize, Fiji, Guam, Insulele Marshall, Oman, Samoa, Trinidad si Tobago, Emiratele Arabe Unite, Insulele Virgine Americane si Vanuatu.
Acesti angajatori nu vor putea aplica masura reducerii timpului reglementata de OUG 132/2020.
 
        b) exista o reducere temporara a activitatii determinata de instituirea starii de urgenta/alerta/asediu.
 
Reducerea activitatii trebuie sa aiba drept cauza starea de alerta/urgenta/asediu. 
 
Spre exemplu, masurile luate de autoritati pot determina reducerea activitatii cum ar fi masura inchiderii magazinelor la o ora mai devreme decat ora obisnuita.
 
Nu va faceti griji! 
Va oferim exact produsul de care aveti nevoie!
 
Absolut toate explicatiile necesare le gasiti in ghidul practic Program de lucru flexibil post pandemie - model Kurzarbeit, o lucrare care va arata pas cu pas ce aveti de facut si va ajuta sa beneficiati in cel mai scurt timp de avantajele legislatiei Kurzarbeit pentru dvs. si pentru salariatii dvs, comanda ACUM >>>
 
 
Masurile ce pot fi luate de autoritati pe durata starii de alerta sunt prevazute in Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 si in hotararile de Guvern prin care se instituie stare de alerta. 
 
        c) reducerea activitatii este justificata de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioara aplicarii masurii sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel putin 10% fata de luna similara sau fata de media lunara a cifrei de afaceri din anul anterior declararii starii de urgenta/alerta/asediu, respectiv 2019. In cazul organizatiilor neguvernamentale, precum si al angajatorilor din categoria reglementata de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, diminuarea se raporteaza la veniturile realizate.
 
Exemplu 
 
Masura reducerii timpului de lucru poate fi aplicata in luna  mai a anului  2021 daca cel putin una dintre urmatoarele conditii este indeplinita:
    • cifra de afaceri din luna aprilie a anului 2021 este diminuata cu cel putin 10% fata de luna aprilie a anului 2019 sau fata de media lunara a cifrei de afaceri din anul anterior declararii starii de urgenta/alerta/asediu, respectiv 2019;
    • cifra de afaceri din luna martie a anului 2021 este diminuata cu cel putin 10% fata de luna martie a anului 2019 sau fata de media lunara a cifrei de afaceri din anul anterior declararii starii de urgenta/alerta/asediu, respectiv 2019. 
 
        d) masura reducerii timpului de lucru vizeaza salariatii incadrati cu contract individual de munca cu norma intreaga.
 
 
Atentie!
 
    1. Masura nu se aplica in cazul administratorilor, directorilor, internilor care au incheiat contract de administrare/mandat/alt tip de contract decat contract individual de munca.
    2. Masura nu se aplica in cazul contractelor individuale de munca cu timp partial.
    3. Masura se aplica si in cazul ucenicilor, cu conditia ca angajatorul sa asigure ucenicului accesul la pregatire teoretica si practica pentru dobandirea competentelor prevazute de standardul ocupational, respectiv de standardul de pregatire profesionala, potrivit Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
 
Va aratam exact cum sa procedati!
 
Program de lucru flexibil post pandemie - model Kurzarbeit, comanda ACUM >>>
 

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
program de lucru flexibil post-pandemieprogram de lucru kurzarbeitreducere program de lucru

Data aparitiei: 18 Aprilie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Program de lucru flexibil post-pandemie Kurzarbeit. Pasii pe care trebuie sa-i urmeze angajatorul pentru reducerea timpului de lucru si a salariului Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

PROGRAM DE LUCRU FLEXIBIL POST-PANDEMIE Kurzarbeit. Pasii pe care trebuie sa-i urmeze angajatorul pentru reducerea timpului de lucru si a salariuluiIn atentia managerilor HR - ce se intampla in legislatia muncii, in aceasta primavara?

Mai multe articole despre program de lucru flexibil post-pandemie
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]