Porivit art. 111 din Codul muncii, timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.
Una dintre cele mai consistente amenzi acordate de ITM – 3.000 de lei - este cea pentru neconformitati cu legea in privinta evidentei si retribuirii orelor suplimentare efectuate de catre angajati. Asa ca... acordati atentia cuvenita acestui capitol de legislatia muncii ! Tot ce aveti de facut este sa stapaniti la perfectie legea, pentru ca orice actiune a dvs. sa fie in concordanta cu aceasta.
CD-ul Totul despre orele suplimentare de munca va ajuta sa respectati legea si sa tineti cont de drepturile angajatilor >>>
"O societate comerciala incepand cu luna ianuarie 2019 acorda pauza de masa de 30 minute, pe care nu o considera ca parte din programul de lucru. Deci programul de lucru incepe la ora 7 si se incheie la 15.30. In caz de control de la ITM, la verificarea condicii se vede ca angajatul a stat 8 ore jumatate si este platit doar 8 ore. Precizam ca am inregistrat la ITM actul aditional la contractul colectiv de munca cu aceasta modificare. In acest caz procedez corect?"
Portal Codul Muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Pentru reflectarea corecta a orelor de lucru, respectiv a timpului de munca, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru (art. 119 din Codul muncii astfel cum a fost modificat prin OUG 53/2017).
Atentie!
Incalcarea de catre angajator a acestei obligatii constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
Evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat se tine de catre angajator prin intermediul foii colective de pontaj. In aceasta foaie este recomandabil sa se insereze rubricile in care se vor mentiona ora de incepere a activitatii, ora de sfarsit a activitatii, respectiv pauzele care nu se vor include in durata normala a timpului de lucru.
Astfel, evidenta orelor prestate de salariat se face cu inregistrarea orei de incepere a activitatii, a orei de sfarsit a activitatii, respectiv pauzele care nu se vor include in durata normala a timpului de lucru.
Sursa: PortalCodulMuncii