Interpretare ITM: Sporul de noapte

04 Ianuarie 2012
04 Ianuarie 2012
ITMspor de noaptemunca de noapte
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare:

In ceea ce priveste modul de calcul privind munca de noapte, o societate precizeaza o situatie in care s-a confruntat cu un control din partea ITM. In urma acestei verificari, societatea a fost obligata la 25% spor de noapte la salariul brut, nu numai la orele lucrate. Se va vedea astfel daca acest calcul nu se efectueaza numai la orele de noapte si care va fi baza legala pentru calculul respectiv.
 
Raspuns:

Anterior modificarilor aduse Codului muncii prin Legea 40/2011 , art. 123 prevedea ca salariatii de noapte beneficiaza, fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor la salariu de minimum 15% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata.
 
Ulterior acestor modificari, art. 123 din Codul muncii prevede ca salariatii de noapte beneficiaza, fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
 
Din compararea celor doua texte observam ca, in vechea reglementare, art. 123 prevedea ca sporul pentru munca de noapte se acorda la salariu de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata, in timp ce, in actuala reglementare, prevede ca se acorda la salariu de baza pentru munca prestata in timpul noptii.
 
Astfel, nu se mai prevede ca sporul se acorda pentru fiecare ora de munca prestata dar, se prevede ca se acorda pentru munca prestata in timpul noptii. Apreciem ca, in aplicarea prevederii legale potrivit careia sporul de noapte se acorda pentru munca prestata in timpul noptii, sporul de noapte se calculeaza in functie de numarul de ore in care salariatul a prestat munca de noapte. Aceasta intrucat, legiuitorul a prevazut in mod expres ca sporul se acorda pentru munca prestata in timpul noptii. In interpretarea data de inspectorii de munca ar insemna ca un salariat care presteaza munca in timpul noptii, spre exemplu 5 ore/luna sa primeasca acelasi spor cu un salariat care presteaza munca in timpul noptii, spre exemplu 60 de ore/luna. Or, intr-o astfel de situatie sporul nu mai este acordat pentru munca prestata in timpul noptii, ceea ce inseamna ca se incalca prevederile art. 123 din Codul muncii.
 
In Codul muncii mai sunt prevazute si alte sporuri cu privire la care, legiuitorul a prevazut ca se calculeaza la salariu de baza. Spre exemplu, art. 132 alin. (2) prevede ca sporul pentru munca suplimentara, se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza. Astfel, nu se prevede in mod expres ca sporul pentru munca suplimentara se acorda pentru fiecare ora suplimentara prestata.

Daca am aplica in acest caz, interpretarea inspectorilor de munca, ar insemna ca sporul pentru munca suplimentara se calculeaza la salariu de baza fara a se lua in calcul numarul de ore suplimentare efectuate de salariat, ceea ce este inadmisibil.
 
Potrivit art. 6 lit. a) din Legea 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, republicata, in indeplinirea obiectivelor, Inspectia Muncii controleaza respectarea oricarei prevederi cuprinse in legislatia muncii si a clauzelor contractelor colective de munca si poate sa dispuna, in baza art. 19 lit. h) din acelasi act normativ, masuri atunci cand conducatorul persoanei juridice nu isi indeplineste obligatiile legale.
 
In baza art. 21 din Legea 108/1999 , refuzul unui angajator, persoana fizica sau juridica, de a aduce la indeplinire masurile obligatorii, dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, in limitele si cu respectarea prevederilor art. 6 si 19, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 10.000 lei.
 
Astfel, daca nu veti aduce la indeplinire masura dispusa de inspectorul de munca exista posibilitatea ca acesta sa aplice sanctiunea prevazuta la art. 21 mai sus citat.
 
In conformitate cu art. 31 alin. (1) din OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia iar conform art. 32 alin. (3) plangerea suspenda executarea.




 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]