Clauza de mobilitate in cazul angajatilor fara loc fix de munca

15 Mai 2012
15 Mai 2012
Codul munciicontract de muncaclauza de mobilitate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare: In situatia in care angajatorul nu are puncte de lucru iar salariatii sai isi desfasoara activitatea in diverse orase ale tarii, neavand un loc de munca fix, este obligatorie includerea clauzei de mobilitate in contractul lor de munca?

Raspuns: Potrivit art 17 alin. (3) lit. b) din Codul muncii persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri. Iar alin. (4) din art. 17 din Codul muncii stipuleaza ca elementele din informarea prevazuta la alin. (3) inclusiv elementul privind locul de munca enuntat mai sus, trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.

Totodata, art. 25 din Codul muncii prevede ca prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura. Iar cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.

Asadar, contractul individual de munca trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu locul de munca al salariatului iar in cazul in care acest loc de munca nu este fix sa cuprinda posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri. Iar mentionarea in contractul individual de munca a posibilitatii ca salariatul sa munceasca in diverse locuri reprezinta clauza de mobilitate si se face cu respectarea prevederilor art. 25 din Codul muncii.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la Diurna legala in Romania si in strainatate!


NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei!

Lucrarea „Diurna legala in Romania si in strainatate” contine:
Lamuriti acum orice dilema generata de legislatia privind detasarea/delagarea si stabilirea diurnei legale. Comandati acum exemplarul dvs. si stati fara teama ca ANAF va investiga si va sanctiona modul in care ati aplicat legea!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]