Conditii de repatriere a lucratorilor. Este necesara clauza de mobilitate?

detasare angajaticlauza de mobilitateconditii de repatriere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Detasarea presupune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. Spre exemplu, o societate cu capital privat romanesc si cu sediul social in Romania, care desfasoara activitati de constructii in alt stat, prin incheierea unor contracte de prestari servicii  cu persoane juridice, poate detasa lucratori in statul respectiv.

Potrivit Art.18 din Codul Muncii, angajatorul are obligatia de a informa salariatul care urmeaza sa-si desfasoare activitatea in strainatate, cu privire la conditiile specifice pe care le presupune detasarea sa. Astfel, in plus fata de elementele prevazute la art.17 alin. (2), angajatorul este obligat sa furnizeze salariatului informatii referitoare la:

a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.

Conditiile de repatriere reprezinta conditiile in care salariatul poate reveni in tara la incetarea activitatii din statul in care este detasat. Angajatorul si salariatul stabilesc, de comun acord, modul in care se va proceda la revenirea in tara a lucratorului. De exemplu, angajatorul va suporta costul biletului de avion sau contravaloarea transportului cu alt mijloc de transport.

Actul aditional privind detasarea in strainatate


Toate elementele mentionate mai sus trebuie sa se regaseasca in actul aditional. In plus, potrivit Art.18 alin. (2), informatiile prevazute la alin. (1) lit a), b) si c) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
In ceea ce priveste diurna, in actul aditional se va mentiona suma plaita salariatului cu titlu de diurna si modalitatea de plata, respectiv, pe zile din monetul plecarii si pana la inapoiere.
Referitor la redactarea actului aditional, trebuie stiut faptul ca nu exista un model reglementat de lege.
Angajatorul se poate adresa unei persoane cu studii juridice pentru redactarea actului aditional in conditii de legalitate tinand cont de situatia specifica.

Este necesara clauza de mobilitate?


Exista situatii in care salariatul isi va desfasura activitatea in diverse locuri, prin urmare contractul individual de munca nu va prevede un loc de munca fix.
Dar, spre deosebire de delegare sau detasare - masuri dispuse de regula unilateral, dar avand caracter temporar - salariatul care a acceptat o clauza de mobilitate isi executa obligatiile de munca prin deplasari de serviciu fie intermitente, fie continue pe intreaga durata a contractului individual de munca.

In cazul detasarii, locul de munca al salariatului ramane fix, fiind vorba de o schimbare temporara. Clauza de mobilitate se include in CIM doar in situatia in care salariatul isi desfasoara activitatea in mai multe locuri de munca.
Prin urmare, in cazul in care salariatul presteaza activitatea la un anumit sediu si ocazional efectueaza deplasari in afara locului de munca la terti, clauza de mobilitate nu se aplica.


Aflati mai multe despre obligatiile angajatorilor privind detasarea in strainatate>>>


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
detasare angajaticlauza de mobilitateconditii de repatriere

Data aparitiei: 30 Martie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Conditii de repatriere a lucratorilor. Este necesara clauza de mobilitate? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]