Ordonanta de urgenta nr. 94 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 830 din 31 august 2021.
Angajatorii care detin avize de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite aveau obligatia de a elabora, pana la 1 septembrie 2021, planul de prevenire si protectie corespunzator locurilor de munca incadrate in conditii deosebite, care sa asigure imbunatatirea nivelului securitatii si al protectiei sanatatii lucratorilor, astfel incat locurile de munca sa se incadreze in conditii normale.
Noul OUG 94/2021 prelungeste termenul-limita pentru aceasta obligatie pana la 1 septembrie 2023.
De asemenea, se tine cont de Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 632/2018 care produce efecte atat asupra inscrierilor noi la pensie, cat si asupra drepturilor de pensie aflate in plata, in cazul persoanelor care fac dovada indeplinirii noilor conditii de acordare a pensiei.
Se modifica astfel art. 58 si 76 din Legea nr. 263/2010 si se elimina sintagma declarata neconstitutionala, pentru a fi preintampinate efectele negative generate de interpretari neunitare in ceea ce priveste stabilirea stagiului de cotizare, in raport cu gradul de handicap, la stabilirea pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.
Noua ordonanta stabileste ca beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare si a stagiilor de cotizare toate persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap, nu numai persoanele care au capatat handicapul inainte de asigurarea la pensii, fiind eliminata discriminarea asupra careia CCR s-a pronuntat inca de acum 3 ani.
ARTICOL UNIC
Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 29, alineatele (1^1) si (1^2) vor avea urmatorul cuprins:
(1^1) Avizele de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite, al caror termen de valabilitate este data de 31 decembrie 2018, isi prelungesc valabilitatea pana la data de 1 septembrie 2023, data pana la care angajatorii au obligatia de a normaliza conditiile de munca.
(1^2) Perioada cuprinsa intre data de 31 decembrie 2018 si data de 1 septembrie 2023 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite de munca, pentru care angajatorii datoreaza contributia de 4% potrivit prevederilor art. 138 lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
2. Articolul 58 va avea urmatorul cuprins:
Articolul 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare si a stagiilor complete de cotizare prevazute in anexa nr. 5, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditii de handicap grav, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditii de handicap accentuat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditii de handicap mediu, stagiul complet de cotizare.
3. La articolul 76, alineatul (3) va avea urmatorul cuprins:
(3) Persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevazator sau in conditii de handicap li se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiile de cotizare prevazute la art. 58 si 59 si stagiile de cotizare realizate pana la data acordarii pensiei de invaliditate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<