Aspecte esentiale despre clauza de neconcurenta

clauza de neconcurentaneconcurentaindemnizatie de neconcurentaindemnizatie neconcurentaclauza neconcurenta contract de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Potrivit art. 20 din Codul muncii, in afara clauzelor esentiale prevazute la art. 17, intre parti pot fi negociate si cuprinse in contractul individual de munca si alte clauze specifice.

Sunt considerate clauze specifice, fara ca enumerarea sa fie limitativa:

a) clauza cu privire la formarea profesionala;
b) clauza de neconcurenta;
c) clauza de mobilitate;
d) clauza de confidentialitate.

Clauza de neconcurenta este reglementata de art. 21 - 24 din Codul muncii.
Potrivit art. 21 alin. (1) din Codul muncii, republicat, la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.

Asadar, clauza de neconcurenta are la baza vointa partilor raportului de munca. Odata intervenit acordul dintre angajator si salariat in sensul introducerii in contractul individual de munca a clauzei de neconcurenta, aceasta devine obligatorie fata de partile raportului de munca, partile avand indatorirea respectarii obligatiilor astfel asumate prin consimtamantul lor.

Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.

Asadar, efectele clauzei de neconcurenta se produc dupa data incetarii contractului individual de munca, nu in timpul executarii CIM.

Plata indemnizatiei de neconcurenta se face lunar avand in vedere faptul ca la art. 21 din Codul muncii se prevede ca partile pot negocia şi cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare.

Asadar, indemnizatia de neconcurenta este lunara.

Asupra indemnizatiei de neconcurenta se datoreaza impozit pe venit si contributiile la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (angajator si salariat). Totodata, indemnizatia de neconcurenta se declara in formularul 112.

Exista insa in doctrina (a se vedea Magda Volonciu, Comentariu - art. 21, in lucrarea Codul muncii. Comentariu pe articole. Vol. I. Articolele 1-107, de Alexandru Athanasiu, Magda Volonciu, Luminita Dima si Oana Cazan, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2007, pag. 115-116) si opinia ca angajatorul nu l-ar putea sanctiona disciplinar pe salariatul sau care deruleaza o activitate concurenta in raport cu cea a primului pe durata de existenta a contractului individual de munca cu acesta in baza obligatiei legale generice de fidelitate prevazute de art. 39 alin. (2) lit. d) din Codul muncii, republicat, fiind prin urmare necesara o interdictie expresa in acest sens.

 Autoarea apreciaza prin urmare ca s-ar impune fie ca salariatul sa se oblige in mod expres la neconcurenta printr-un act aditional la contractul individual de munca, fie sa fie obligat in baza regulamentului intern ori a contractului colectiv de munca.

In ceea ce priveste chemarea in judecata pentru recuperarea daunelor provocate angajatorului teoretic exista posibilitatea ca pe durata existentei contractului individual de munca al salariatului, acesta sa poata fi gasit raspunzator pentru nerespectarea obligatiilor contractuale atata timp cat prin fapte de concurenta neloiala isi incalca obligatia de fidelitate prevazuta de art. 39 alin. (2) lit. d) din Codul muncii, republicat.

Pentru ca angajatorul nu poate renunta unilateral la clauza de neconcurenta iar salariatul este posibil sa nu aiba un interes in acest sens (adica sa-i convina mai mult sa stea acasa pentru 2 ani pe jumatate din ultimul salariu) este necesara o dispozitie legala derogatorie expresa in acest sens, or, cum dispozitiile Codului muncii nu prevad o asemenea posibilitate apreciem ca angajatorul nu poate renunta unilateral la clauza de neconcurenta. In acest caz, recomandam utilizarea acestei clauze cu parcimonie.



de Gabriela Dita


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
clauza de neconcurentaneconcurentaindemnizatie de neconcurentaindemnizatie neconcurentaclauza neconcurenta contract de munca

Data aparitiei: 25 August 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Aspecte esentiale despre clauza de neconcurenta Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]