In acest caz, asa cum este prevazut la art. 17 alin. (3) lit. k) din Codul muncii, contractul de munca include si referiri la salariul de baza, precum si alte elemente constitutive ale veniturilor salariale sau periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul.
Astfel, conform art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri. In ceea ce priveste avantajele, cum ar fi cazul suportarii de catre angajator a contravalorii unui abonament de servicii medicale, altele decat cele de medicina muncii, acesteaconstituie adaosuri la salariu de baza. Tocmai de aceea se creeaza obligatia de a fi introduse in contractul individual de munca.
In ceea ce priveste noile modificari, aceasta dispozitie legislatiav nu este afectata cu nimic, deoarece obligatia de inserare in contractul individual de munca a elementelor constitutive ale veniturilor salariale exista si anterior modificarii Codului muncii prin Legea 40/2011.
Cu toate acestea, in urma modificarii ce priveste si CIM, se mentioneaza ca elementele constitutive ale acestui tip de contract vor fi reprezentate si de fisa postului, criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului, precum si de cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura acordate in cazul in care partile insereaza in contractul individual de munca o clauza de mobilitate.
In ceea ce priveste controlul efectuat de Inspectia Muncii, elementele analizate vor fi:
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
- incadrarea in munca si incetarea activitatii persoanelor care desfasoara orice activitate in temeiul unui contract individual de munca sau al unei conventii civile de prestari de servicii;
- stabilirea si respectarea duratei timpului de lucru;
- stabilirea si acordarea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi decurgand din munca prestata;
- accesul fara nici o discriminare pe piata muncii al tuturor persoanelor apte de munca, respectarea normelor specifice privind conditiile de munca ale tinerilor, femeilor, precum si ale unor categorii de persoane defavorizate;
- respectarea celorlalte prevederi cuprinse in legislatia muncii si a clauzelor contractelor colective de munca.
In situatia in care angajatorul nu indeplineste prevederile legale, inspectorii autorizati vor lua masuri pentru indeplinirea acestora si pentru aplicarea sanctiunilor corespunzatoare. Conform art. 21 din Legea 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, republicata, refuzul unui angajator, persoana fizica sau juridica, de a aduce la indeplinire masurile obligatorii, dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, in limitele si cu respectarea atributiilor si drepturilor sale, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 10. 000 lei.