Un studiu recent demonstreaza ca majorarea varstei de pensionare proportional cu cresterea sperantei de viata la 65 de ani este masura optima pentru reducerea deficitului fondului de pensii. Potrivit studiului "Cine va plati pensiile decreteilor?", lansat de Expert Forum, alte masuri ar fi indexarea valorii pensiei cu inflatia si nationalizarea sau plafonarea contributiilor la Pilonul II (pensiile private obligatorii), dar acestea nu ar fi suficente pentru atingerea unui echilibru.
In plus, atat grabirea adoptarii inflatiei in indexare cat si scenariile care modifica Pilonul II duc la pensii mai mici pentru viitorii pensionari, ca rata de inlocuire a veniturilor, comparativ cu legislatia actuala, potrivit sursei citate.
"De exemplu, inghetarea contributiilor la Pilonul II in 2013 va duce pentru pensionarii de dupa 2032 (primele generatii de decretei) la o scadere a pensiei cu circa 12%. Nationalizarea intregului Pilon II, va duce la o scadere a pensiei cu o treime fata de pensia obtinuta cu legislatia actuala", conform documentului.
Potrivit studiului, scenariul cu cea mai mare probabilitate de concretizare presupune pastrarea legislatiei in forma actuala in ce priveste varsta de pensionare (65 ani pentru barbati si 63 pentru femei), modul de indexare a pensiei (luand in considerarea atat inflatia cat si cresterea salariului mediu brut in economie, cu tranzitie spre indexare exclusiv cu inflatia), alocarile in crestere catre Pilonul II pana la 6% din salariul brut, nivelul actual al contributiilor.
"In acest scenariu, deficitul fondului de pensii va ajunge la aproximativ 2,5% din PIB in 2019, dupa care va intra pe o traiectorie descendenta. Nivelul pensiilor isi vor pastra puterea de cumparare, insa vor scadea ca procent din salariul mediu. Astfel, se estimeaza ca in 2031, atunci cand primele generatii de decretei vor iesi la pensie, sa reprezinte sub 25% din salariul mediu. in 2032, vor intra in plata pensiile din Pilonul II, ceea ce va duce la o crestere a veniturilor din pensii cu circa o treime", se spune in studiu.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
In plus, in studiu se mentioneaza ca, pe termen lung, sistemul de pensii din Romania este sub presiune din multe directii. in primul rand, tendintele demografice de imbatranire sunt foarte accentuate, in urmatorii 50 de ani, Romania va ajunge in grupul tarilor cu cea mai imbatranita populatie.
O alta problema este legata de situatia fiscala actuala a statului roman. Chiar daca are printre cele mai tinere populatii din Europa, Romania are un deficit imens la fondul de pensii. in 2011, deficitul bugetului de pensii a reprezentat 2,4% din PIB si aproape 56% din deficitul bugetului consolidat.
Pe langa politica publica legata de pensii, Guvernul ar trebui sa corecteze dezechilibrele din piata muncii prin reducerea informalitatii si fiscalizarea economiei rurale, prin politici mai bune de ocupare si recalificare, prin cresterea angajabilitatii pentru categoriile expuse somajului sau inactivitatii (tineri, femei, lucratori varstnici).De asemenea, spun autorii studiului, trebuie sa asigure un mediu de afaceri prietenos care sa conduca la cresterea activitatii economice si implicit la majorarea numarului de locuri de munca.
Sursa: costelgilca.ro