Comunicarea fisei postului de catre angajator

30 Ianuarie 2012
30 Ianuarie 2012
Codul munciifisa de postfisa postuluirefuza sa semneze
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare: Spuneti-mi, va rog, ce atitudine poate lua angajatorul fata de un angajat care refuza sa semneze o fisa de post modificata fata de cea pe care a semnat-o la momentul angajarii.

Raspuns: Fisa de post presupune enumerarea atributiilor care revin salariatului reprezentand o concretizare a obligatiilor principale pe care salariatul si le asuma la incheierea contractului individual de munca. Atributiile specifice ce revin salariatului din fisa postului intervin in baza prerogativei organizatorice de care dispune angajatorul.

Astfel, potrivit dispozitiilor art. 40 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, angajatorul are dreptul sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii iar potrivit lit. b) angajatorul are dreptul sa stabileasca atributiile corespunzatoare pentru fiecare salariat, in conditiile legii.

Asadar, modificarea fisei postului nu constituie o modificare unilaterala a felului muncii salariatului, pentru care este nevoie de acordul salariatului, intrucat angajatorul poate adopta acele masuri organizatorice pe care le considera eficiente pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii sale, avand dreptul de a stabili organizarea si functionarea unitatii, potrivit art. 40 alin. (1) lit. a) din Codul muncii , precum si posibilitatea de a stabili atributii corespunzatoare pentru fiecare salariat, conform alin. 1) lit. b) al aceluiasi articol.

Insa, angajatorul nu poate modifica atributiile prevazute in fisa postului de o maniera in care acestea sa nu mai corespunda functiei in care este incadrat salariatul ci unei alte functii sau meserii de acelasi nivel de pregatire sau de un nivel de pregatire inferior ori superior.
De exemplu, in cazul in care salariatul ocupa functia de contabil, angajatorul va putea stabili in fisa postului atributii ce privesc contabilitatea societatii si nu activitati specifice, spre exemplu functiei de electronist.

Daca salariatul refuza sa semneze comunicarea fisei postului, angajatorul i-o poate comunica prin orice mijloc de comunicare care asigura transmiterea si confirmarea primirii acesteia.

Ulterior, in baza dispozitiilor art. 39 alin. (2) lit. a) din Codul muncii , potrivit carora, salariatului ii revine obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului salariatul poate fi sanctionat disciplinar pentru neindeplenirea atributiilor stabilite de fisa postului.

Un mijloc care asigura primirea convocarii de catre salariat si permite confirmarea primirii acesteia, il constituie scrisoarea recomandata cu confirmare de primire.

Daca comunicarea prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire este facuta la adresa corecta, neridicarea corespondentei expediate de angajator este imputabila exclusiv salariatului, care este tinut sa suporte consecintele unei astfel de conduite.

Mai mult, salariatul va putea fi sanctionat disicplinar pentru refuzul de a semna fisa postului daca regulamentul intern instituie aceasta obligatie sau califica drept abatere diciplinara acest refuz.
Potrivit art. 258 lit. e) din Codul muncii, regulamentul intern trebuie sa cuprinda reguli concrete privind disciplina muncii in unitate.

Astfel, prevederea tuturor regulilor care trebuie respectate de catre salariati in regulamentul intern, ajuta angajatorul in cazul unei sanctionari disciplinare sa poata face trimitere directa la aceste prevederi.

Daca o anumita fapta nu este calificata drept abatere disciplinara nici in lege, nici in contractul colectiv sau individual de munca si nici in regulamentul intern sau in alte reglementari interne ale angajatorului, in principiu ea va putea fi sanctionata cu mare dificultate, chiar daca perturba disciplina muncii in unitate.

ARTICOLE SIMILARE

FISA DE POST pentru un reprezentant comercialCod COR pentru activitati de SSMProiect de Ordin: Noua procedura de autorizare a unitatilor protejate. Drepturile persoanelor cu handicapContracte de mandate. Mai sunt necesare fisele de post?Cerinte minime de pregatire in domeniul SSM

ULTIMELE ARTICOLE

Norme SSM - Responsabilitatile centrelor de medicina muncii in relatia cu angajatoriiSSM. Responsabilitatile centrelor de medicina muncii in relatia cu angajatoriiStabilirea functiilor interne si utilizarea codurilor COR - ce prevede legea?Perioada de pastrare a fisei postului - ce prevede Codul MunciiFisa postului pentru inspector salarii
Mai multe articole despre fisa de post

 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]