"Va rog sa ma ajutati cu o singura intrebare: - Ce masuri se pot lua in cazul cand impegatul de miscare elibereaza foaia de parcurs soferului, iar el refuza sa semneze la rubrica autovehicol bun in stare de functionare."
Raspunsul specialistilor:
Una dintre obligatiile angajatorilor in domeniul
SSM este de a asigura echipamente de munca fara pericol pentru securitatea si sanatatea lucratorilor (amenda 3.500 – 7.000 lei).
Autovehiculul din patrimoniul angajatorului reprezinta un echipament de munca.
In afara verificarilor tehnice periodice (ITP) care trebuie efectuate la termenele stabilite functie de categoria de autovehicul, prin intermediul service-urilor autorizate RAR, angajatorul trebuie sa ia masuri pentru realizarea inspectiilor zilnice si a mentenantei preventive si in interiorul acestor intervale, pentru a nu afecta securitatea soferilor sau a persoanelor transportate.
La art. 27 din Regulamentul de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002 aprobat prin H.G. nr. 1391/2006, se stipuleaza faptul ca verificarea starii tehnice a vehiculelor si mentionarea acesteia in foaia de parcurs sau ordinul de serviciu sunt obligatii in sarcina persoanelor juridice detinatoare de autovehicule.
In acest sens, orice angajator persoana juridica care detine un parc auto trebuie sa desemneze un salariat cu atributii de revizor tehnic auto (ocupatie reintrodusa in COR incepand cu 2014) ale caror responsabilitati sa fie precizate in
fisa de post, si care sa efectueze verificarea autovehiculului inainte de plecarea in cursa si incredintarea acestuia utilizatorului.
Situatia in care un salariat nu respecta fisa de post, poate fi tratata ca abatere disciplinara.
Un raspuns valabil la data de 19.05.2022, oferit de expertii de la
PortalSSM >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<