Cercetare disciplinara: Angajatul refuza sa semneze convocarea prin posta!

27 Mai 2014
27 Mai 2014
abatere disciplinaracercetare disciplinareconvocare cercetare disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Avem de-a face cu un caz practic ce va aduce in lumina situatia angajatorului aflat in pragul unei cercetari disciplinare.

Acesta ne expune situatia sa si mentioneaa faptul ca a expediat convocarea prin posta in data de 16 mai cu precizarea ca se va tine pe 27 mai. Angajatul refuza sa o semneze.

Cu ajutorul specialistilor vom stabili cum se procedeaza in acest caz si care sunt pasii pe care ii vom urma:

Daca pe plicul trimis prin posta este facuta mentiunea, de catre oficiantul postal sau angajatul postei ca refuza primirea detineti dovada clara in privinta refuzului de a primi convocarea.
Potrivit art. 251 alin. (3) din Codul muncii, neprezentarea salariatului la convocarea facuta in scris, de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

Asadar, daca pe plicul de la posta scrie ca refuza primirea corespondentei cu aceasta mentiune puteti face dovada refuzului primirii convocarii de catre salariat si a bunei – credinte a angajatorului care l-a convocat pe salariat iar acesta a actionat cu rea-credinta, refuzand nejustificat primirea corespondentei.

In acest sens exista si o decizie, Decizia nr. 10 din 10 iunie 2013 privind examinarea recursului in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 27 teza I raportat la art. 14 alin. (1), art. 25 alin. (2) si art. 31 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu referire la caracterul alternativ sau subsidiar al celor doua modalitati de comunicare a procesului-verbal de constatare si sanctionare contraventionala si a instiintarii de plata, INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE a admis recursul in interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Potrivit acestei Decizii 10/2013, modalitatea de comunicare a procesului-verbal de contraventie si a instiintarii de plata, prin afisare la domiciliul sau sediul contravenientului, este subsidiara comunicarii prin posta, cu aviz de primire.

Cerinta comunicarii procesului-verbal de contraventie si a instiintarii de plata este indeplinita si in situatia refuzului expres al primirii corespondentei, consemnat in procesul-verbal incheiat de functionarul postal.

Asadar, in instanta puteti invoca recurs in interesul legii admis prin Decizia 10/2013.

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]