Stabilirea functiilor interne si utilizarea codurilor COR - ce prevede legea?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
01 Octombrie 2024
01 Octombrie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
stabilire cod CORcod COR contract de muncacod COR fisa de post
Stabilirea functiilor interne si utilizarea codurilor COR - ce prevede legea?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 

Va reamintim ca functia reprezinta element al contractului individual de munca, nu codul COR. Daca intervine modificarea functiei pe care a fost angajat salariatul, inclusiv daca atributiile inscrise in CIM vizeaza alte functii din noul C.O.R. apreciem ca este necesara incheierea unui act aditional la CIM in lipsa unei stipulatii exprese a legiuitorului ca o asemenea modificare se poate realiza prin actul unilateral al angajatorului.

Asadar, angajatorul are obligatia mentionarii printre elementele de continut ale contractului individual de munca al salariatului, functia/meseria conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative si atributiile postului.

Potrivit prevederilor art. 113 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, neutilizarea Clasificarii ocupatiilor din Romania prevazute la art. 15 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei.

Dar cum se vor mentiona codurile COR in CIM si in fisele de post? Iata un studiu de caz relevant in aceasta situatie, prezentam de specialistii de la PortalCodulMuncii:

" Avem urmatoarele situatii in companie: 1. In CIM la functie completam cu Denumirea interna a functei din firma, iar in paranteza trecem corespondentul functiei din COR cu denumirea respectiva. Fisa postului este completata tot pentru functia interna. Este corect asa? Pentru situatia prezentata daca nu este corect asa cum procedam noi sa mi spuneti atunci cum s-ar putea face corectia. De analizat situatia in care functia contractuala functia din CIM) difera de denumirea functiei din intern. Fisa postului pentru ce functie se completeaza? Daca nu este corect pentru remediere ar trebui sa completam acte aditionale? ex. In CIM are functia de Arhitect cladiri insa intern angajatul nostru este numit Arhitect senior sau Arhitect junior. Este ceva gresit in asta?"


Raspunsul specialistilor: 

In modelul-cadru de contract individual de munca, aprobat prin Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 2171/2022 la clauza F. ”Felul muncii” trebuie trecuta functia/ocupati conform COR:

”F. Felul muncii


Functia/Ocupatia ........................................, conform Clasificarii ocupatiilor din Romania.”

Apreciem ca modalitatea utilizata de dumneavoastra, in care in CIM mentionati alta functia interna cat si corespondentul acesteia in COR acopera cerinta de la clauza F. ”Felul muncii” din modelul-cadru. Important este ca la aceasta clauza sa se regaseasca inscrisa si ocupatia conform COR, pe langa denumirea interna a functiei.

Din cele prezentate, nu rezulta clar daca inscrieti si codul COR (cel de 6 cifre corespunzator ocupatiei); in cazul in care nu il treceti in CIM, apreciem ca ar fi util sa o faceti (dar nu este obligatoriu), intrucat ar face si mai clara legatura dintre denumirea interna a functiei si ocupatia din COR care ii corespunde.

De altfel si in Registrul general de evidenta a salariatilor (REGES/REVISAL) trebuie introdus codul COR al ocupatiei pe care este incadrat in munca salariatul – art. 3 alin. (2) lit. d) din HG nr. 905/2017 privind Registrul general de evidenta a salariatilor.

Cu privire la fisa postului, nu exista reglementari exprese despre cum trebuie completata.

Lucrarea 250 Modele de fise de post va asigura fise de post sigure, in deplina conformitate cu ultimele reglementari legislative! Ele va ajuta sa faceti fata controalelor ITM si va apara de eventualele lor intentii de amenda! In plus, cu fise de post corecte si complete puteti preintampina eventuale procese intentate de angajatii concediati nemultumiti, detalii AICI >>>

In ceea ce priveste functia/ocupatia din fisa postului, in opinia noastra, puteti trece functia interna, insa fisa postului fiind anexa la contractul individual de munca, ar fi recomandabil ca, pe langa functia interna, sa treceti in paranteza codul COR (codul de 6 cifre) asociat acesteia astfel incat sa corespunda cu cel mentionat in CIM.

Apreciem ca nu trebuie sa modificati fisele de post existente, dar pentru viitor puteti inscrie si codul COR, in paranteza, langa functia interna.
 
Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


     

     

    Atentie!

    Descarcati raportul GRATUIT

    "Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
    Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


     
    Descarcati raportul GRATUIT
    “Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

    exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


     
    Atentie la TELEMUNCA!
    Cazuri practice, solutii si exemple

    Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

    "Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

    Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
    [x]