Av. Andrei Andronic
Inainte de a formula o plangere contraventionala admisibila, fie si in parte, trebuie sa cunoastem cum se constata, de catre cine si cum se executa o sanctiune de acest gen.
De foarte multe ori, aceste mici detalii pot constitui motivul de anulare a unui proces verbal de contraventie. De aceea trebuie sa cunoastem foarte bine aceste aspecte, pentru a le folosi in avantajul nostru.
Actiunea contraventionala este un instrument juridic prin care organele competente constata, sanctioneaza, sau pun in executare sanctiunile contraventionale, iar contravenientii isi exercita drepturile prevazute de lege. Normele juridice care prevad faptele antisociale cuprind institutionalizarea aducerii conflictului nascut prin savarsirea contraventiei inaintea organelor competente.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Fazele procesuale ale actiunii contraventionale
Procesul contraventional are 3 faze procesuale: faza constatarii contraventiei si aplicarii sanctiunii contraventionale, faza de judecata si faza punerii in executare a sanctiunilor contraventionale.
- Prima faza a procesului contraventional este constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii contraventionale. Persoanele implicate sunt: agentul constatator, contravenientul si martorii. in ceea ce priveste participantii la prima faza procesuala contraventionala, agentul constatator si contravenientul sunt cei mai importanti.
- Faza de judecata consta in ansamblul actelor procesuale si procedurale care pot fi desfasurate in fata instantei de judecata, incepand cu formularea plangerii contraventionale si pana la data ramanerii irevocabile a hotararii instantei.
- Faza punerii in executare a sanctiunilor contraventionale consta in activitatile efectuate dupa ce actul de aplicare a sanctiunilor contraventionale dobandeste caracter irevocabil, respectiv executarea silita a sanctiunilor contraventionale.
Daca agentul constatator aplica si sanctiunea, iar contravenientul este prezent la incheierea procesului-verbal, copia de pe acesta si instiintarea de plata se inmaneaza contravenientului, pe baza de semnatura de primire. in cazul in care contravenientul nu este prezent sau, desi prezent, refuza sa semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia se face de catre agentul constator in termen de cel mult o luna de la data incheierii.
Comunicarea procesului-verbal si a instiintarii de plata se face prin posta, cu aviz de primire sau prin afisare la domiciliul persoanei fizice sau la sediul persoanei juridice contraveniente; operatiunea de afisare se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de cel putin un martor.
Daca, potrivit actului normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei, agentul constatator nu are dreptul sa aplice si sanctiunea, procesul-verbal de constatare se trimite de indata organului sau persoanei competente sa aplice sanctiunea. in acest caz, sanctiunea se aplica prin rezolutie scrisa pe procesul-verbal.
Sfat practic
Atentie! in masura in care semnati de primire, mentionati in rubrica destinata obiectiunilor elemente care sa ajute la contestarea procesului-verbal in instanta. ("nu am fost vinovat deoarece...", "fapta nu poate fi considerata o contraventie deoarece...", "agentul a consemnat abuziv ca...").
Unele instante de judecata apreciaza semnarea procesului verbal de catre contravenient ca o acceptare tacita a savarsirii faptei contraventionale si, in acest caz, o plangere contraventionala are putine sanse de a fi admisa.
Aveti dreptul de a nu semna un proces verbal, mai ales daca sanctiunea contraventionala a fost aplicata abuziv.
De multe ori, aceste procese verbale de contraventie sunt completate fara ca persoana sanctionata sau reprezentantul societatii sanctionate sa fie de fata. in acest caz este o incalcare a dreptului la aparare, plangerea contraventionala fiind asimilata unei proceduri penale, asa cum voi prezenta intr-un capitol viitor.
Aplicarea sanctiunii si comunicarea procesului verbal de contraventie
Sanctiunea se aplica in limitele prevazute de actul normativ si trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite, tinandu-se seama de imprejurarile in care a fost savarsita fapta, de modul si mijloacele de savarsire a acesteia, de scopul urmarit, de urmarea produsa, precum si de circumstantele personale ale contravenientului si de celelalte date inscrise in procesul-verbal.
In cazul in care contravenientul este prezent la incheierea procesului-verbal, copia de pe acesta si instiintarea de plata se inmaneaza contravenientului, facandu-se mentiune in acest sens in procesul-verbal. Contravenientul va semna de primire.
In cazul in care contravenientul nu este prezent sau, desi prezent, refuza sa semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum si a instiintarii de plata se face de catre agentul constatator in termen de cel mult o luna de la data incheierii.
Comunicarea procesului-verbal si a instiintarii de plata se face prin posta, cu aviz de primire, sau prin afisare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operatiunea de afisare se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de cel putin un martor.
In ceea ce priveste plata amenzii, contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute in actul normativ, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal. in actul normativ de stabilire a contraventiilor aceasta posibilitate trebuie mentionata in mod expres. Termenele statornicite pe ore incep sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare, iar termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala sau cand serviciul este suspendat se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare.
In ceea ce priveste aplicarea sanctiunii, trebuie avut in vedere faptul ca in lipsa aplicarii acesteia, procesul-verbal de constatare a contraventiei nu produce nici un efect juridic fata de contravenient, fiind necesar a i se comunica acestuia un process-verbal prin care se dispune si o sanctiune, conform art. 25 din O.G. nr. 2/2001. Legea cadru in materie, respctiv O.G. nr. 2/2001 stabileste, ca regula generala, aplicarea sanctiunii contraventionale de catre agentul constatator.
Totusi, alin. (2) al art. 21 al legii cadru lasa posibilitatea legiuitorului ca, prin actele normative speciale de stabilire si sanctionare a unor contraventii, sa prevada ca sanctiunea sa fie aplicata de catre o alta persoana.
De asemenea, prin actul normative special, se poate stabili competenta altei persoane, fie pentru a dispune atat asupra sanctiunii principale, cat si asupra sanctiunilor complementare, fie sanctiunea principala este aplicata de catre agentul constator, urmand ca o alta persoana sa dispuna numai asupra sanctiunii complementare.
In cazul unor contraventii rutiere, sanctiunea principala se dispune de agentul constator, iar sanctiunea complementara a suspendarii dreptului de a conduce pe drumurile publice se dispune, dupa caz, de catre seful politiei rutiere a judetului sau a municipiului Bucuresti ori de seful politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane sau adjunctul acestuia, conform articolului 96 alin. (1) din Codul Rutier.
O alta situatie de exceptie in care agentul constator nu are dreptul de a aplica sanctiunea contraventionala este aceea cand, potrivit actului normative de stabilire si sanctionare a contraventiei, prestarea unei activitati in folosul comunitatii este prevazuta ca sanctiune contraventionala alternativa cu amenda, iar persoana competenta sa aplice sanctiunea apreciaza ca se impune aplicarea sanctiunii contraventionale a prestarii unei activitati in folosul comunitatii. in aceasta situatie, sanctiunea contraventionala, indiferent daca va fi prestarea unei activitati in folosul comunitatii sau amenda, va fi aplicata numai de catre instanta de judecata.