Intrebare:
Avand in vedere ca au fost facute modificari in ceea ce priveste modul de declarare a sporurilor in REVISAL (cu optiunea de a declara fie suma, fie procent) conform HG 500/2011, apar urmatoarele intrebari referitoare la modalitatea de declarare a sporurilor de mai jos:
- Sporul de noapte este trecut in CIM cu sintagma conform CCM. Trebuie declarat in Revisal? Daca da, sub sub ce forma?
- Sporul pentru 4 schimburi nu apare in CIM angajati, dar este stipulat in CCM si se acorda cu regularitate pentru cei care luceraza in acest mod. Considerati ca acest spor, nefiind in CIM, trebuie declarat? Daca da, sub ce forma?
Referitor la orele suplimentare, la care in CIM apare sintagma conform CCM considerati ca trebuie mentionate in Revisal? Daca da, sub ce forma?
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Raspuns:
In contractul individual de munca se inscriu elementele veniturilor salariale(din care fac parte si sporurile) stabilite prin negociere individuala intre angajator si salariat. Astfel, in contractul individual de munca nu se fac trimiteri la sporurile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, ci sporurile sunt inscrise astfel cum au fost negociate de angajator si salariat in cuantum sau in procent.
Una dintre clauzele obligatorii ale CIM prevazute de OMSS 64/2003 stabileste ca prevederile contractului individual de munca se completeaza cu dispozitiile Legii 53/2003 - Codul muncii si ale contractului colectiv de munca aplicabil.
Așadar, prevederile CIM se completeaza cu prevederile CCM aplicabil iar in CIM se inscriu clauzele negociate in mod individual intre angajator si salariat. HG 1105/2011 pentru modificarea HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor a modificat art. 3 alineatul (2), litera g) din HG 500/2011, in prezent acesta avand urmatorul cuprins: "g) salariul de baza lunar brut si sporurile, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca;".
Totodata, lit. b) a pct. 18 din Procedura si actele pe care angajatorii sunt obligati sa le prezinte la inspectoratul teritorial de munca pentru obtinerea parolei, precum si procedura privind transmiterea registrului general de evidenta a salariatilor in format electronic aprobata prin OMMFPS 1918/2010 a fost modificata prin punctul 3 din OMMFPS 2822/2011 incepand cu 23.12.2011 stabilind ca, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a hotararii, pentru elementul referitor la salariu, sporuri si cuantumul acestora, in cazul contractelor individuale de munca deja inregistrate. Prin salariu se intelege salariul de baza lunar brut prevazut in contractul individual de munca, iar prin sporuri se intelege sporurile astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca in suma fixa sau procent.
Astfel, legiuitorul reglementand obligatia de a inregistra sporurile in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) a avut in vedere sporurile prevazute in contractul individual de munca in suma fixa sau procent. Prin urmare, in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) sporurile se inregistreaza astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca in suma fixa sau procent. Sporurile prevazute in contractul colectiv de munca nu se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor.