Facilitati oferite salariatilor: transportul la locul de munca si vouchere de vacanta. Ce trebuie sa stie angajatorii

voucherele de vacantadecontare transportavantaj in natura
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Orice angajator care doreste sa ofere salariatilor decontarea transportului la si de la locul de munca, precum si acordarea voucherelor de vacanta, trebuie sa fie familiarizat cu metoda de acordare a acestor facilitati.


Este demn de mentionat ca, potrivit art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, anumite venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit, cum ar fi contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului.

De asemenea, cheltuiala angajatorului legata de vouchere de vacanta nu este considerata din punct de vedere fiscal cheltuiala sociala.

Iata ce se intreba un angajator, in cadrul site-ului PortalCodulMuncii.ro: "1. Angajatorul doreste ca acorde unui salariat abonament ratb si metrou lunar. Nu exista incheiat ccm la nivel de unitate. In acest caz, exista vreo modalitate astfel incat cheltuiala sa fie suportata integral de angajator, fara a implica si salariatul? adica sa nu fie evidetiata suma acordata pe stat? 2. Care este metoda de acordare a voucherelor de vacanta? se considera avantaje si se impoziteaza pe stat?"

Dupa cum am mentionat si mai sus, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului nu este avantaj in natura daca este suportata de angajator asa cum este prevazut in contractul de munca.

In contextul in care nu exista un contract colectiv de munca se poate incheia act aditional la contractul individual de munca. Acest act trebuie sa prevada ca salariatului i se deconteaza contravaloarea transportului la si de la locul de munca sub forma de abonament RATB si metrou lunar.

In ceea ce priveste voucherele de vacanta, este important de stiut ca acordarea acestora, spre deosebire de decontarea serviciilor de turism, poate sa fie facuta doar anumitor salariati cu conditia ca la alegerea salariatilor carora le acorda vocuhere de vacanta angajatorul sa foloseasca criterii obiective cum ar fi performanta.

Conform art. 142  din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele: tichetele de masa, voucherele de vacanta, tichetele cadou si tichetele de cresa, acordate potrivit legii.

Angajatorii trebuie sa stie ca, pentru ca vocuherele de vacanta sa nu intre in baza de calcul al contributiilor sociale este necesar ca acestea sa fie acordate potrivit legii.

ATENTIE: Voucherele de vacanta pot fi acordate pentru recuperarea si intretinerea capacitatii de munca a anagajatilor, dar se va tine cont de anumite criterii, cum ar fi performantele salariatilor.


Citeste mai multe pe PortalCodulMuncii

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
voucherele de vacantadecontare transportavantaj in natura

Data aparitiei: 03 Noiembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Facilitati oferite salariatilor: transportul la locul de munca si vouchere de vacanta. Ce trebuie sa stie angajatorii Nota: 4.63 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]