Este demn de mentionat ca, potrivit art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, anumite venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit, cum ar fi contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului.
De asemenea, cheltuiala angajatorului legata de vouchere de vacanta nu este considerata din punct de vedere fiscal cheltuiala sociala.
Iata ce se intreba un angajator, in cadrul site-ului PortalCodulMuncii.ro: "1. Angajatorul doreste ca acorde unui salariat abonament ratb si metrou lunar. Nu exista incheiat ccm la nivel de unitate. In acest caz, exista vreo modalitate astfel incat cheltuiala sa fie suportata integral de angajator, fara a implica si salariatul? adica sa nu fie evidetiata suma acordata pe stat? 2. Care este metoda de acordare a voucherelor de vacanta? se considera avantaje si se impoziteaza pe stat?"
Dupa cum am mentionat si mai sus, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului nu este avantaj in natura daca este suportata de angajator asa cum este prevazut in contractul de munca.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
In contextul in care nu exista un contract colectiv de munca se poate incheia act aditional la contractul individual de munca. Acest act trebuie sa prevada ca salariatului i se deconteaza contravaloarea transportului la si de la locul de munca sub forma de abonament RATB si metrou lunar.
In ceea ce priveste voucherele de vacanta, este important de stiut ca acordarea acestora, spre deosebire de decontarea serviciilor de turism, poate sa fie facuta doar anumitor salariati cu conditia ca la alegerea salariatilor carora le acorda vocuhere de vacanta angajatorul sa foloseasca criterii obiective cum ar fi performanta.
Conform art. 142 din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele: tichetele de masa, voucherele de vacanta, tichetele cadou si tichetele de cresa, acordate potrivit legii.
Angajatorii trebuie sa stie ca, pentru ca vocuherele de vacanta sa nu intre in baza de calcul al contributiilor sociale este necesar ca acestea sa fie acordate potrivit legii.
ATENTIE: Voucherele de vacanta pot fi acordate pentru recuperarea si intretinerea capacitatii de munca a anagajatilor, dar se va tine cont de anumite criterii, cum ar fi performantele salariatilor.
Citeste mai multe pe PortalCodulMuncii