CCC in cazul copilului cu handicap. Conditii pentru prelungirea suspendarii CIM

ccc copil handicalprelungire cccconditii prelungire ccc copil handicap
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va readucem aminte ca, potrivit art. 16 alin. (1) lit. a) din OUG 111/20101 astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 166/2012, dreptul la indemnizatia pentru crestere copil inceteaza in ziua urmatoare celei in care copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Salariatei ii inceteaza suspendarea CIM pentru concediu crestere copil in ziua in care copilul implineste varsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap iar a doua zi dupa ce ii inceteaza suspendarea contractului se prezinta la locul de munca si poate incepe activitatea.

IMPORTANT!

In aceste conditii, salariata este in concediu crestere copil pana in ziua in care copilul implineste varsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap si nu cu o zi anterioara, zilei in care copilul implineste 2 ani.


Cu privire la concediul de crestere a copilului, semnalam:


a)    In prezent, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copiilor se situeaza intre 1.250 lei si 8.500 lei. Astfel, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul oficial nr. 902 din 16 noiembrie 2017, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 s-a modificat (din nou!). Cuantumul indemnizatiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, fara a putea fi mai mica de 2,5 din valoarea indicatorului social de referinta, sau mai mare de 8.500 lei...mai multe despre CCC aici >>>



"Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: angajata este incadrata in concediu de ingrijite copil pana la data 25.09.2018 (cu o zi anterioara, zilei in care copilul implineste 2 ani). La data de 07.08.2018, salariata prezinta un certificat de handicap pentru copil, cu valabilitate 12 luni, solicitand prelungirea suspendarii contractului individual de munca pana la implinirea varstei de 3 ani a copilului. Noua decizie de suspendare va fi emisa pana la data de 25.09.2019, cu o zi anterioara implinirii varstei de 3 ani a copilului sau 06.08.2019 ultima zi a valabilitatii certificatului de handicap? Care este procedura de transmitere in Revisal? Ce voi completa la urmatoarele campuri: Temei suspendare: art. 51 alin. (1) lit. a)? Alte detalii: Data inceput suspendare: Data sfarsit suspendare:"


Raspunsul specialistilor de la Rentrop & Straton:



Daca certificatul de handicap expira la data de 6 august 2019 acest aspect are legatura cu indemnizatia de concediu crestere copil si nu cu suspendarea contractului. Contractul se prelungeste pana cand copilul implineste varsta de 3 ani.

Astfel, conform art. 9 din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010, in situatia in care unul sau mai multi dintre copiii rezultati din sarcini multiple este incadrat intr-un grad de handicap, pentru acesta/acestia, concediul si indemnizatia se acorda pana la implinirea de catre copil/copii a varstei de 3 ani, astfel:

a) in cazul in care exista deja stabilit un drept de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului, prin prelungirea perioadei de acordare daca cererea de prelungire este depusa inainte de incetarea dreptului anterior;
b) in cazul in care incadrarea in handicap se realizeaza dupa implinirea de catre copil/copii a varstei de 2 ani si pentru acesta/acestia a fost acordat anterior concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, prin acordarea unui nou drept de la data incadrarii in grad de handicap, daca cererea este depusa in termen de 60 zile de la aceasta data;
c) prin acordarea unui nou drept de la data depunerii cererii in cazul in care au fost depasite termenele prevazute la lit. a) si b).
In situatia prevazuta la lit. a) – c) indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda in cuantumul platit anterior. In cazul in care sunt incadrati in grad de handicap mai multi copii rezultati in urma unei sarcini multiple, pe langa indemnizatia pentru cresterea copilului in cuantumul prevazut la art. 2 alin. (2) din ordonanta de urgenta se va acorda si suma prevazuta la art. 5 din ordonanta de urgenta, in raport cu numarul copiilor.



ATENTIE!

Avand in vedere ca angajatorul se afla deja in posesia certificatului de handicap poate oricand prelungi suspendarea contractului de munca in Revisal si cel mai tarziu anterior expirarii suspendarii (respectiv la data de 24.09.2018).

In situatia in care s-a modificat perioada de suspendare a CIM concediul pentru cresterea copilului (CCC) se prelungeste in mod corespunzator.


Asadar, CCC se prelungeste, iar angajatorul va putea inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal) modificarea suspendarii respectiv, modificarea datei de sfarsit a suspendarii, iar in campul Alte detalii va face mentiunile corespunzatoare cu privire la prelungirea concediu crestere copil.

Pentru aceasta salariata va inregistra la angajator, anterior momentului incetarii suspendarii CIM pentru concediul acordat, pana cel mai tarziu la data de 24 septembrie 2018, o cerere in acest sens, anexand la aceasta si copia certificatului de handicap, iar angajatorul va opera in ReviSal prelungirea suspendarii in baza deciziei emise.



...mai multe detalii pe PortalCodulMuncii >>>



de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ccc copil handicalprelungire cccconditii prelungire ccc copil handicap

Data aparitiei: 31 August 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

CCC in cazul copilului cu handicap. Conditii pentru prelungirea suspendarii CIM Nota: 4.75 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]