"Cu privire la alegerea reprezentantilor salariatilor, daca sunt 3 candidati propusi, dar doar unul dintre ei este votat de jumatate plus unu din numarul total de angajati ai companiei, putem merge mai departe si convoca la negociere un singur reprezentant al salariatilor? In caz contrar, se organizeaza din nou alegeri pentru a vota intre cei 2 propusi dar care nu au fost votati initial de jumatate plus unu din numarul total de angajati? Daca convocatorul pe mail, e nevoie si de un procesul verbal cu semnaturile salariatilor cu privire la luarea la cunostinta a Convocatorului?"
Raspunsul specialistilor:
Referitor la numarul de reprezentanti ai salariatilor, Legea dialogului social nr. 367/2022 prevede la art. 58 alin. (2) urmatoarele:
Va recomandam sa consultati oricand Codul muncii si Legea dialogului social 2023 in forma cea mai simpla, cea mai eficienta si cel mai usor de utilizat: in format tiparit, detalii AICI >>>
”Numarul de reprezentanti alesi ai angajatilor/lucratorilor se stabileste de comun acord cu angajatorul, in functie de numarul total de angajati/lucratori. Daca nu se realizeaza acordul, numarul de reprezentanti alesi ai angajatilor/lucratorilor nu poate fi mai mare de:
a) 2 reprezentanti, la angajatorii care au sub 100 de angajati/lucratori;
b) 3 reprezentanti, la angajatorii care au intre 101 si 500 de angajati/lucratori;
c) 4 reprezentanti, la angajatorii care au intre 501 si 1.000 de angajati/lucratori;
d) 5 reprezentanti, la angajatorii care au intre 1.001 si 2.000 de angajati/lucratori;
e) 6 reprezentanti, la angajatorii care au peste 2.000 de angajati/lucratori.”
Prin urmare, in opinia noastra, totul depinde de numarul de reprezentanti ai salariatilor care a fost stabilit de comun cu angajatorul. Astfel, daca a fost stabilit un numar mai mare de reprezentanti, atunci trebuie continuat procesul de alegere a reprezentantilor pana se atinge numarul necesar de persoane alese.
Referitor la convocator si la procesul verbal de luare la cunostinta, depinde de prevederile regulamentului de desfasurare a alegerilor elaborat de grupul de initiativa al angajatilor, conform art. 57 alin. (5) din lege. Astfel, daca acest proces verbal este prevazut in regulament, atunci el trebuie intocmit si semnat de salariati.
De principiu, ar putea sa existe un asemenea proces verbal de luare la cunostinta a convocarii, insa nu este obligatoriu si, in fapt, depinde de capacitatea organizatorilor de a obtine aceste semnaturi ale salariatilor.
Ce este foarte important este ca salariatii sa fie constienti de importanta alegerilor si sa se prezinte la vot, iar rezultatul votului sa fie consemnat intr-un proces verbal al adunarii generale a angajatilor (art. 60 din lege).
Un raspuns oferit in mai 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<