Reprezentantii salariatilor pentru negocierea CCM - procedura de alegere a acestora, conform Legii dialogului social nr. 367/2022

Reprezentantii salariatilorlegea nr. 3672022numarul de reprezentanti ai salariatilor
Reprezentantii salariatilor pentru negocierea CCM - procedura de alegere a acestora, conform Legii dialogului social nr. 367/2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Cu privire la alegerea reprezentantilor salariatilor, daca sunt 3 candidati propusi, dar doar unul dintre ei este votat de jumatate plus unu din numarul total de angajati ai companiei, putem merge mai departe si convoca la negociere un singur reprezentant al salariatilor? In caz contrar, se organizeaza din nou alegeri pentru a vota intre cei 2 propusi dar care nu au fost votati initial de jumatate plus unu din numarul total de angajati? Daca convocatorul pe mail, e nevoie si de un procesul verbal cu semnaturile salariatilor cu privire la luarea la cunostinta a Convocatorului?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Referitor la numarul de reprezentanti ai salariatilor, Legea dialogului social nr. 367/2022 prevede la art. 58 alin. (2) urmatoarele:
 
Va recomandam sa consultati oricand Codul muncii si Legea dialogului social 2023 in forma cea mai simpla, cea mai eficienta si cel mai usor de utilizat: in format tiparit, detalii AICI >>>
 
”Numarul de reprezentanti alesi ai angajatilor/lucratorilor se stabileste de comun acord cu angajatorul, in functie de numarul total de angajati/lucratori. Daca nu se realizeaza acordul, numarul de reprezentanti alesi ai angajatilor/lucratorilor nu poate fi mai mare de:
 
a) 2 reprezentanti, la angajatorii care au sub 100 de angajati/lucratori;
b) 3 reprezentanti, la angajatorii care au intre 101 si 500 de angajati/lucratori;
c) 4 reprezentanti, la angajatorii care au intre 501 si 1.000 de angajati/lucratori;
d) 5 reprezentanti, la angajatorii care au intre 1.001 si 2.000 de angajati/lucratori;
e) 6 reprezentanti, la angajatorii care au peste 2.000 de angajati/lucratori.”
 
Prin urmare, in opinia noastra, totul depinde de numarul de reprezentanti ai salariatilor care a fost stabilit de comun cu angajatorul. Astfel, daca a fost stabilit un numar mai mare de reprezentanti, atunci trebuie continuat procesul de alegere a reprezentantilor pana se atinge numarul necesar de persoane alese.
 
Referitor la convocator si la procesul verbal de luare la cunostinta, depinde de prevederile regulamentului de desfasurare a alegerilor elaborat de grupul de initiativa al angajatilor, conform art. 57 alin. (5) din lege. Astfel, daca acest proces verbal este prevazut in regulament, atunci el trebuie intocmit si semnat de salariati.
 
De principiu, ar putea sa existe un asemenea proces verbal de luare la cunostinta a convocarii, insa nu este obligatoriu si, in fapt, depinde de capacitatea organizatorilor de a obtine aceste semnaturi ale salariatilor.
 
Ce este foarte important este ca salariatii sa fie constienti de importanta alegerilor si sa se prezinte la vot, iar rezultatul votului sa fie consemnat intr-un proces verbal al adunarii generale a angajatilor (art. 60 din lege).
 
Un raspuns oferit in mai 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Reprezentantii salariatilorlegea nr. 3672022numarul de reprezentanti ai salariatilor

Data aparitiei: 23 Mai 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Reprezentantii salariatilor pentru negocierea CCM - procedura de alegere a acestora, conform Legii dialogului social nr. 367/2022 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]