Decizie suspendare CIM pentru absente nemotivate. MODEL si reglementari cheie

Ioana Pavel
Ioana Pavel
26 Noiembrie 2024
26 Noiembrie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
Decizie suspendare CIM pentru absente nemotivatemodel suspendare cim absente nemotivate
Decizie suspendare CIM pentru absente nemotivate. MODEL si reglementari cheie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Decizia de a suspenda contractul individual de munca (CIM) pentru absente nemotivate este o masura permisa de legislatia muncii din Romania. In Codul Muncii exista anumite reglementari specifice cu privire la conditiile in care aceasta decizie poate fi emisa si procedurile care trebuie urmate pentru a evita eventualele conflicte de munca.
 
In acest articol, vom explora reglementarile cheie privind suspendarea CIM pentru absente nemotivate si vom oferi un model de decizie pentru a sprijini angajatorii in gestionarea acestor situatii.

Absentele nemotivate ale salariatului - ce trebuie sa stie angajatorii

Articolul 51 alineatul (2) din Codul Muncii reglementeaza situatia in care un salariat absenteaza de la serviciu nemotivat, fara a se incadra in vreuna din situatiile legale care ar justifica absenta lui.

Prin situatii legal justificate se inteleg, spre exemplu, concediile speciale prevazute in articolele 152^1 si 152^2 din Codul Muncii, si anume:

Pe langa aceste cazuri, legea recunoaste ca salariatul poate fi in imposibilitatea obiectiva de a se prezenta la locul de munca, iar pentru a depasi aceasta situatie dificila, permite salariatului o solutie procedurala: el poate solicita angajatorului suspendarea contractului individual de munca. Aceasta optiune ii permite sa evite statutul de absent nemotivat, protejandu-i astfel interesele profesionale.

Astfel, daca salariatul a absentat deja nemotivat dar preia initiativa suspendarii contractului si gaseste deschidere din partea angajatorului, acesta din urma va emite o decizie formala de suspendare a contractului individual de munca. 

Dupa emiterea deciziei de suspendare CIM, angajatorul va inregistra suspendarea si in Revisal (pe motivul absentelor nemotivate ale salariatului art. 51 alin. 2). Avand in vedere ca inregistrarea se face in termen de 3 zile lucratoare, daca salariatul absenteaza una, doua sau trei zile (inainte de a anunta angajatorul de imposiblitatea sa de prezentare si de a-i solicita suspendarea contractului), se poate inregistra suspendarea incepand cu prima zi, astfel incat sa nu fie pontat absent nemotivat.

Pe perioada suspendarii contractului individual de munca, salariatul nu este obligat sa se prezinte la munca si nici sa presteze activitate, indiferent de motivul suspendarii. Cu alte cuvinte, pe perioada suspendarii, salariatul nu are cum sa absenteze nemotivat.

ATENTIE!
Conform legii, agajatorul nu are dreptul de a suspenda din proprie initiativa contractul individual de munca in situatia in care salariatul absenteaza nemotivat. Suspendarea se face la solicitarea salariatului!

In cazul in care salariatul NU depune o cerere pentru suspendarea contractului de munca pentru absente nemotivate, angajatorul il ponteaza ca absent nemotivat, dar nu transmite nimic catre Revisal. Pontarea ca absent nemotivat poate sta la baza cercetarii disciplinare a angajatului. 

Model decizie suspendare CIM pentru absente nemotivate

Va prezentam mai jos un model de decizie de suspendare CIM pentru absente nemotivate. Documentul poate fi descarcat si in format PDF – AICI»

 

Angajator .............................................................................................
Adresa ..................................................................................................
Inregistrata la Registrul Comertului din ...... sub nr. J.../...../.....
C.U.I. ....................................................................................................
Telefon: ......................................./Fax: ..............................................

 

DECIZIE DE SUSPENDARE A CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA PENTRU ABSENTE NEMOTIVATE

 

DECIZIA Nr. ....................
Data ..........................


Ca urmare a referatului/notei/adresei inregistrata cu nr. ……………….. de sesizare a conducerii ……………. 1, de catre……………2, cu privire la absentarea nemotivata a salariatul/a …………………… in perioada ……………………..,

In baza Procesului-verbal privind desfasurarea procedurii cercetari disciplinare prealabile inregistrat cu nr. ……………………………… 3, 

In temeiul dispozitiilor art. 51 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii republicat si potrivit prevederilor Regulamentului intern al …………………………………4 al contractului colectiv de munca al ...................................
Presedintele/Rectorul/Directorul General/Directorul ………………..5, numit prin …………………….6 nr. …./ …………. a ………………………..7;

 

DECIDE:

 

Art.1. Incepand cu data de ............................... se suspenda contractul individual de munca al d-lui/dnei .......................................................................... avand functia de ......................................... in cadrul societatii, conform art. 51 alin. (2) din Codul muncii.

Art. 2. Suspendarea este dispusa pe o perioada de ..... zile8 incepand cu data de .................... si pana la data de ................... .

Art. 3. – Prezenta decizie poate fi contestata in termen de 45 de zile, la Tribunalul …...9.

Art. 4. – (1) Compartimentul Resurse Umane si Contabilitate vor aduce la indeplinire prevederile prezentei decizii.
(2) Prezenta decizie isi produce efectele incepand cu data de .......................... .


REPREZENTANTI LEGALI ANGAJATOR10,
…………………………………………….
L.S.

Note: 

1 Reprezentantul legal al autoritatii contractante sau alta persoana competenta sa emita decizii.
2 De exemplu:
– seful compartimentului din care face parte salariatul;
– un organ de control intern sau din afara centrului;
– prin autosesizare, atunci cand persoana abilitata sa aplice sanctiunea constata in mod direct savarsirea unei abateri disciplinare;
– orice alta persoana care, avand cunostinte despre savarsirea abaterii, sesizeaza conducerea centrului in acest sens.
3 La finalizarea cercetarii disciplinare prealabile, comisia numita in acest sens va intocmi un proces-verbal de constatare, care trebuie sa cuprinda: indicarea subiectului abaterii disciplinare, descrierea faptei, descrierea modului in care s-a desfasurat cercetarea disciplinara prealabila si ascultarea salariatului, prezentarea conditiilor si imprejurarilor in care fapta a fost savarsita, prezentarea consecintelor abaterii disciplinare, a comportarii generale in serviciu a salariatului si a eventualelor sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre salariat, stabilirea gradului de vinovatie a salariatului, probele administrate si propunerile persoanei/comisiei imputernicite de catre angajator sa realizeze cercetarea disciplinara prealabila de clasare a cauzei sau de sanctionare disciplinara a salariatului.
4,5 Denumirea angajatorului.
6 Mentionarea actului de numire, dupa caz.
7 Mentionarea emitentului actului de numire, dupa caz.
8  Contractul de munca este suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin Regulamentul intern.
9 Tribunalul in circumscriptia caruia domiciliaza salariatul/salariata. De exemplu, Tribunalul Municipiului Bucuresti – Sectia a VIII-a Litigii de munca si asigurari sociale pentru un salariat cu domiciliul in Bucuresti.
10 Potrivit regulilor specifice angajatorului. De exemplu: Director General, Director Economic, precum si Sef Resurse Umane si aviz juridic.

Concedierea perfect legala - lucrarea trateaza cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri!>>>>

Desfacerea contractului de munca pentru absente nemotivate

Pentru desfacerea contractului de munca din cauza absentelor nemotivate, angajatorii  trebuie sa inregistreze absentele in pontajul intern si sa inceapa procedura de cercetare disciplinara. Aceasta din urma implica respectarea mai multor pasi obligatorii, inclusiv:

  • formarea unei comisii care sa investigheze presupusa abatere disciplinara  
  • transmiterea unei notificari scrise salariatului prin care sa i se comunice inceperea cercetarii disciplinare si convocarea sa pentru a-si justifica absentele

In fata comisiei disciplinare, angajatul poate fi asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este sau de catre un avocat.

In cazul in care salariatul nu se prezinta la convocare sau nu poate justifica absentele nemotivate, angajatorul poate decide desfacerea disciplinara a contractului de munca. Decizia emisa in forma scrisa trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu motivele care au dus la desfacerea contractului, data si baza legala, iar salariatul are dreptul sa o conteste la instanta de judecata in termen de 30 de zile de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare. 

 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]