Acordurile cu FMI nu au reusit sa imbunatateasca vizibil situatia angajarilor de pe piata muncii, astfel ca peste 630.000 de salariati si-au pierdut locurile de munca in ultimii trei ani. In vreme ce unele masuri isi propuneau sa creeze noi locuri de munca, numeroase companii (atat de stat, cat si private) efectuau reduceri semnificative de personal.
In consecinta, numarul de salariati a ajuns in august la aproaÂpe 4,2 milioane, fiind cu peste 630.000 mai mic fata de statisticile de la inceputul crizei. Noul Cod al muncii ar fi trebuit sa conduca la cresterea vizibila a locurilor de munca, insa contractele incheiate odata cu intrarea in vigoare a noilor reglementari nu au reusit sa stabilizeze situatia concedierilor masive din ultima perioada.
In consecinta, stimularea angajarilor a fost facuta numai de anumite companii care au ales sa isi majoreze numarul de salariati chiar si intr-o perioada de instabilitate financiara. Recent, si fabrica Nokia de la Jucu a anuntat inchiderea oficiala a unitatii, 2.200 de angajati urmand sa isi piarda astfel locul de munca.
La concedierile semnificative efectuate de companii se adauga, in doar 4 luni de zile, circa 43.000 de persoane care nu lucrau cu forme legale de angajare, acestea fiind depistate in urma controlelor desfasurate de autoritati pentru identificarea cazurilor de angajatori care folosesc munca la negru.
40 Modele de Regulament Intern
250 Modele Fise de Post
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Numarul de salariati din Romania a ajuns la un minim al ultimilor 50 de ani in luna ianuarie a acestui an, cand a scazut sub 4,1 milioane de persoane.