600.000 joburi pierdute in 3 ani. Noul Cod al muncii nu a rezolvat situatia

07 Noiembrie 2011
07 Noiembrie 2011
concedierimunca la negruCodul munciicompaniiangajariNokiaJucu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Acordurile cu FMI nu au reusit sa imbunatateasca vizibil situatia angajarilor de pe piata muncii, astfel ca peste 630.000 de salariati si-au pierdut locurile de munca in ultimii trei ani. In vreme ce unele masuri isi propuneau sa creeze noi locuri de munca, numeroase companii (atat de stat, cat si private) efectuau reduceri semnificative de personal.

In consecinta, numarul de salariati a ajuns in august la aproa­pe 4,2 milioane, fiind cu peste 630.000 mai mic fata de statisticile de la inceputul crizei. Noul Cod al muncii ar fi trebuit sa conduca la cresterea vizibila a locurilor de munca, insa contractele incheiate odata cu intrarea in vigoare a noilor reglementari nu au reusit sa stabilizeze situatia concedierilor masive din ultima perioada.

In consecinta, stimularea angajarilor a fost facuta numai de anumite companii care au ales sa isi majoreze numarul de salariati chiar si intr-o perioada de instabilitate financiara. Recent, si fabrica Nokia de la Jucu a anuntat inchiderea oficiala a unitatii, 2.200 de angajati urmand sa isi piarda astfel locul de munca.

La concedierile semnificative efectuate de companii se adauga, in doar 4 luni de zile, circa 43.000 de persoane care nu lucrau cu forme legale de angajare, acestea fiind depistate in urma controlelor desfasurate de autoritati pentru identificarea cazurilor de angajatori care folosesc munca la negru.

Numarul de salariati din Romania a ajuns la un minim al ultimilor 50 de ani in luna ianuarie a acestui an, cand a scazut sub 4,1 milioane de persoane.



NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la Diurna legala in Romania si in strainatate!


NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei!

Lucrarea „Diurna legala in Romania si in strainatate” contine:
Lamuriti acum orice dilema generata de legislatia privind detasarea/delagarea si stabilirea diurnei legale. Comandati acum exemplarul dvs. si stati fara teama ca ANAF va investiga si va sanctiona modul in care ati aplicat legea!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]