Inspectorii de munca nu pot sanctiona munca la gri sau salariul la plic!

21 Iulie 2014
21 Iulie 2014
munca la negrumunca la grisalariu la plicangajare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Nu intra in competenta inspectorilor de munca sa sanctioneze "munca la gri" sau "salariul la plic", a declarat in cadrul unui interviu acordat pentru Agerpres, Directorul Directiei Control Securitate si Sanatate in Munca din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Acesta a sublniat ca angajatorii prefera sa incheie contracte de munca pe salariul minim garantat.

In acelasi timp, oficialul a amintit ca Inspectia Muncii a aplicat amenzi de pana la 32.139.000 de lei, in primele 6 luni ale anului 2014, pentru munca la negru.



Intrebat de reporterii Agerpres la cel nivel se ridica in acest moment evaziunea fiscala din munca la negru, Niculae Voinoiu a declarat: "Din datele centralizate in cadrul Inspectiei Muncii nu poate fi estimat nivelul evaziunii fiscale rezultat din munca la negru. Atributiile Inspectiei Muncii sunt limitate in ceea ce priveste cuantificarea corecta a muncii nedeclarate si diminuarea acestui fenomen, in sensul ca actiunile de control nu influenteaza in mod direct incasarea veniturilor la bugetul de stat si nici crearea de locuri de munca. Astfel, inspectorii de munca nu au competenta de a sanctiona munca la gri sau salariul la plic. Angajatorii prefera sa incheie contracte de munca pe salariul minim garantat, cealalta parte a remuneratiei, pana la salariul in mana, nefiind fiscalizata. De asemenea, inspectorii de munca nu au competenta de a verifica achitarea contributiilor sociale la bugetul consolidat al statului si nu pot urmari achitarea amenzilor contraventionale, executarea acestora fiind atributul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). "

De asemenea, cu privire la formele de evaziune fiscala cu contracte, folosite de angajatori la ora actuala, oficialul a declarat ca este vorba despre stabilirea in contractele individuale de munca a unor salarii mai mici decat cele care sunt acordate in mod efectiv.

"Abaterile de la normele legale, pe care inspectorii de munca le intalnesc cel mai des in activitatea de control din domeniul relatiilor de munca, sunt urmatoarele: neplata drepturilor salariale — pentru acest aspect inspectorii de munca stabilesc masuri cu termene concrete de realizare.", a declarat Niculae Voinoiu cu privire la abaterile ce sunt cel mai des descoperite de catre inspectori.


sursa: Agerpres


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]