Compania de produse cosmetice Avon Romania a fost amendata cu 100.000 de lei de catre Inspectoriatul Teritorial de Munca.
Sanctiunea a fost data companiei Avon dupa ce angajatii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Cluj au descoperit ca agentul economic are angajate peste 4.000 de persoane "la negru". Pentru prima data in Romania, Inspectoratul General de Stat a emis o decizie prin care inspectorii ITM Cluj au putut efectua un control la sediul din Bucuresti al companiei Avon.
"Intre lunile noiembrie 2010 si ianuarie 2011, inspectorii ITM au luat declaratii de la persoane care comercializau produse Avon intr-un hipermarket si nu aveau contracte de munca. Am contactat compania Avon si le-am solicitat documente cu privire la angajati pana la 19 ianuarie. Ei au refuzat sa ni le puna la dispozitie", a declarat Emilian Rosca, inspectorul-sef al ITM Cluj. Aceasta le-a cerut din nou reprezentantilor Avon sa ofere ITM Cluj documentatia privind modalitatea de angajare a persoanelor care comercializeaza produsele companiei, insa acestia au refuzat pe motiv ca "ITM Cluj nu are competenta teritoriala, avand in vedere ca sediul companiei este in Bucuresti". "In 9 mai, inspectorul general de stat al Inspectiei Muncii a emis o decizie prin care ITM Cluj poate efectua controale la Avon pe tot teritoriul tarii. A fost prima data cand un inspectorat teritorial a primit competenta exclusiva ca sa faca un control la Bucuresti", a spus Rosca
Controlul a relevat faptul ca Avon Romania are angajate persoane fizice neautorizate si care nu au intocmite contracte de munca. "Avon s-a dovedit a fi un sistem piramidal de vanzare a produselor cosmetice. Persoanele fizice lucrau fara contracte de munca si fara a avea autorizare. Aceste persoane fizice neautorizate erau denumite de Avon lideri de vanzari. In tot acest sistem de marketing sunt incluse 140.000 de persoane, insa numai 4.043 erau angajate ca lideri de vanzari care se ocupa si de resurse umane", a adaugat Rosca. El a explicat ca societatea trimitea "liderilor de vanzari" formularele 112 pe care acestia trebuie sa le depuna la Directia Generala a Finantelor Publice. "Angajatorul nu platea nici un fel de contributie pentru aceste persoane si aici este evaziunea fiscala. Sistemul ne-a atras atentia pentru ca astfel marii angajatori se sustrag platii taxelor. La ITM Cluj au sosit 16 plangeri de la angajati, atat reprezentanti, cat si lideri de vanzari", a precizat Rosca.
Pe de alta parte, conducerea Avon este pregatita sa conteste decizia ITM Cluj de a aplica amenda maxima companiei. "Suntem surprinsi de declaratia ITM Cluj si de pretinsul rezultat, precum si de modalitatea prin care reprezentantul ITM Cluj a ales sa prezinte concluziile controlului. Compania AVON nu a primit si nu a fost informata cu privire la rezolutia controlului ce s-a desfasurat cu incepere din 9 mai. Conform bunelor practici si, bineinteles, cerintelor legale, am pus la dispozitia ITM Cluj toate documentele si informatiile solicitate. Consideram declaratia ITM Cluj privind intreaga activitate Avon, prezentata ca fiind «o activitate comerciala de desfacere a produselor prin intermediul persoanelor fizice neautorizate» calomnioasa si nereala, de natura a afecta imaginea companiei Avon", a declarat Razvan Diratian, directorul general Avon Romania. "Asteptam sa primim oficial procesul-verbal pentru a ne baza decizia de a contesta rezolutia ITM Cluj pe fapte concrete, si nu pe declaratii publicate in presa", a adaugat Diratian.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Portal Codul Muncii
Institutia a contestat si amenda de 6.000 de lei primita de la ITM Cluj.