Vesti mai putin bune pentru angajatii care doreau sa ramana in functii de conducere chiar si dupa pensionare, in contextul in care o noua propunere legislativa ar putea schimba acest demers. Concret, vorbim despre un nou proiect de lege depus recent la Senat, realizat de catre o serie de senatori si deputati USR.
Asadar, propunerea legislativa privind unele masuri pentru continuarea activitatii pe functii de executie de catre persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare prevede, in
expunerea de motive, ca:
"In acest context, prin reglementarea pozitiei pe care o persoana ce atinge varsta de pensinare poate detine in cadrul unei institutii, se asigura o piata a muncii echitabila, in care un salariat nu poate dispune de mai multe beneficii, in detrimentul altora. Interzicerea ocuparii unei functii de conducere odata atinsa varsta de pensionare reduce din aceste beneficii nelimitate, care se cumuleaza pentru aceasta categorie a cetatenilor. Conform acestui principiu de echitate, in majoritatea statelor europene se traseaza o distinctie clara intre statutul de persoana pensi?nata si angajata, in ideea restrangerii acestui dublu privilegiu. Masura vine astfel in consonanta cu politicile din alte state membre ale Uniunii Europene (eg. Franta, Belgia), in care chiar si posibilitatea cumulului intre pensie si salariu este strict Iimitata si reprezinta mai degraba o exceptie."
De asemenea "initiativa legislativa isi propune sa remedieze tocmai aceste inconsistente prezente in societatea romaneasca, inconsistente care afecteaza accesibilitatea Ia oportunitati in relatiile de munca a categoriei active pe piata, dar si sa asigure o echitate si sa elimine mecanismele utilizate in practica de anumite persoane, astfel incat sa isi extinda intr-un mod dezechilibrat in raport cu ceilalti, avantajele si beneficille provenite din statutul Ior ca angajati."
Initiativa legislativa isi propune sa remedieze tocmai aceste inconsistente prezente in societatea romaneasca, inconsistente care afecteaza accesibilitatea Ia oportunitati in relatiile de munca a categoriei active pe piata, dar si sa asigure o echitate si sa elimine mecanismele utilizate in practica de anumite persoane, astfel incat sa isi extinda intr-un mod dezechilibrat in raport cu ceilalti, avantajele si beneficille provenite din statutul Ior ca angajati.
Angajatii mai tineri reprezinta idei mai noi si abordari mai adecvate timpurilor noastre. Tinerele talente sunt tinute in somaj sau duc lipsa de oportunitati de promovare din lipsa de posturi disponibile, in mod nedrept, atunci cand angajatii cu experienta pastreaza locurile de munca si influenta in cadrul unor institutii publice. Schimbarea legislativa propusa prezinta o obligatie de a introduce o noua energie si inovatie.
Daca legea va intra in vigoare, art. 1 Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata in Monitorul Oficial aI Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 Mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Art. 56, alin. (4) se modifica, avand urmatorul continut:
Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditillor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in activitate pana la implinirea varstei de 70 de ani, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca.
2. La Art. 56, dupa alin.(4) se introduce un aIineat nou, alineatul (41-) cu urmatorul continut:
Salariatul care opteaza pentru continuarea activitatii conform Art. 56, alin (4) si desfasoara activitati remunerate din fonduri publice in conditiile legii, nu pot detine functii de conducere.
Atentie! Momentan, aceasta lege nu este inca in vigoare, are nevoie de votul favorabil al Parlamentului pentru a merge mai departe, la promulgare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Scutire impozit pe salariu pentru parintele copilului cu dizabilitatiIntrebare: Societatea noastra are un angajat care are un copil ce detine certificat de incadrare a copilului cu dizabilitati in gradul de handicap grav, cu asistent personal, cod grad handicap 11, data nasterii copilului 16.06.2013. Angajatul care are in intretinere copilul cu handicap, in conditile mai sus mentionate, beneficiaza de scutire integrala a impozitului pe salarii si de alte scutiri - facilitati pe perioada cat va fi salariatul societatii noastre sau pana la implinirea varstei de 7 ani sau 18...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM cu timp partial. Vechime in munca si stagiu de cotizareIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca un contract de munca care are mai putin de 8 ore/zi (ex 4 ore/zi), se considera vechime in munca la fel ca si un contract cu norma intreaga.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<