a) persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, pentru cetatenii romani, cetateni ai altor state sau apatrizii, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte;
b) persoanele fizice cetateni romani, cetatenii altor state sau apatrizii, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania, si care realizeaza in Romania venituri din salarii sau asimilate salariilor de la angajatori din state care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte.
IMPORTANT:
Contributia asiguratorie pentru munca se datoreaza pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor chiar si in situatia in care aceste venituri sunt scutite de la plata impozitului pe venit.
Diurna legala in Romania si in strainatate
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Dosarul personal al salariatului
Cota contributiei asiguratorie pentru munca este de 2,25%.
Baza lunara de calcul al contributiei asiguratorii pentru munca o reprezinta suma castigurilor brute realizate din salarii si venituri asimilate salariilor, in tara si in strainatate.
"Vom avea in companie un director general, care va semna un contract de Management. In vederea raportarii corecte catre institutiile statului, precum si in vederea calculului salarial corect, va rugam sa ne ajutati cu raspunsuri la urmatoarele intrebari: 2. Datoreaza contributii sociale si impozit? In acelasi cuantum ca si angajatii cu contract de munca?"
Da, se vor datora contributiile sociale si impozit. In acest sens, iata un exemplu de calcul pentru remuneratia directorului:
Contributii individuale Mod de calcul Suma
Venit brut - 6,000
Contributia la asigurarile sociale de sanatate 6.000 x 10% 600
Contributia de asigurari sociale 6.000 x 25% 1.500
Deducere personala -
Impozit (6.000 - 600 -1500) x 10% 390
Venit net 6.000 - 600 - 1500 - 390 3.510
Contributia asiguratorie pentru munca suportata de societate 6.000 x 2,25% 135
Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>