"Ce alte drepturi si obligati pot fi stabilite in regulamentul intern conform art art. 49 (3) din Legea 53/2003: Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne."
Raspunsul specialistului:
Institutia suspendarii contractului individual de munca este consecinta caracteristicii acestuia de a fi un contract cu executare succesiva, in timp. De aceea, pe parcursul existentei sale pot interveni anumite situatii care fac imposibila prestarea muncii si ca o consecinta si ca regula salarizarea acesteia.
Suspendarea sa este in realitate, o suspendare a principalelor sale efecte – prestarea, muncii si plata acesteia – ce se manifesta printr-o incetare temporara a traducerii lor in viata. Efectele contractului vor reincepe de indata ce cauza suspendarii a luat sfarsit.
Suspendarea se deosebeste de incetarea contractului, care presupune disparitia efectelor sale.
Pentru ca neindeplinirea prestatiilor sa duca la suspendarea contractului si nu la incetarea acestuia, este neaparat necesar ca neexecutarea sa fie temporara (trecatoare) si sa nu aiba caracter culpabil.
Asa cum mentionati si dvs, pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2) al art. 49 din Codul muncii, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
Aceasta prevedere din Codul muncii este reflectata in cele mai multe dintre cazurile de suspendare, cand, fie Codul muncii fie o lege speciala prevede plata catre angajat a unei anumite indemnizatii, cum ar fi: indemnizatia de concediu medical, de maternitate, de
somaj tehnic, s.a..
Exista totusi si o serie de drepturi si obligatii ale partilor care continua sa fie active chiar si fara a fi cuprinse intr-o lege speciala (cum sunt indemnizatiile mai sus-mentionate), dar care pot fi stabilite prin contractul colectiv de munca sau Regulamentul intern, cum ar fi:
obligatia de loialitate a salariatului fata de angajatorul sau, instituirea unor situatii aparte de conflict de interese raportat la specificul activitatii, dreptul angajatului la informare, dreptul angajatorului de a stabili obiectivele de performanta aplicabile angajatului, dreptul angajatului de a beneficia de eventuale servicii medicale obtinute in baza unui abonament incheiat prin intermediul angajatorului, efectuarea cercetarii disciplinare si initierea acesteia pe durata supendarii CIM, participarea la programe de formare profesionala sau concursuri de promovare (in functie de motivul suspendarii CIM si raportat la particularitatile functiei detinute), dreptul de a nu i se diminua zilele de concediu de odihna in anumite situatii.
Totodata, un drept al angajatului ce poate exista pe durata suspendarii CIM, este protectia acestuia impotriva concedierii, care se activeaza pe durata oricarei perioade de suspendare, fie prin simplul efect al suspendarii termenelor legate de incetarea CIM, fie printr-o interdictie legala de concediere, facand ca o decizie de concediere sa poata fi adusa la indeplinire, cu respectarea conditiilor legale pentru aplicarea masurii respective, numai dupa expirarea/incetarea suspendarii CIM.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare studenti straini. Program inegalIntrebare: In cazul studentilor straini non UE care au contracte de munca cu timp partial (20 ore/saptamana) putem sa le facem program inegal? De exemplu, 2 zile sa lucreze cate 6 ore/zi, iar in alte 2 zile sa lucreze 4 ore/zi.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere salariati in vederea suspendarii activitati societatiiIntrebare: Micro, isi suspenda activitatea la onrc. Pot inchide contractele active (am doua contracte cu 4 h fiecare) cu art. 65 alin. (1)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<