Drepturi si OBLIGATII dupa suspendarea CIM in 2022

drepturi suspendare cimobligatii suspendare cimart 49 codul muncii
Drepturi si OBLIGATII dupa suspendarea CIM in 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Ce alte drepturi si obligati pot fi stabilite in regulamentul intern conform art art. 49 (3) din Legea 53/2003: Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne."
 
Raspunsul specialistului: 
 
Institutia suspendarii contractului individual de munca este consecinta caracteristicii acestuia de a fi un contract cu executare succesiva, in timp. De aceea, pe parcursul existentei sale pot interveni anumite situatii care fac imposibila prestarea muncii si ca o consecinta si ca regula salarizarea acesteia.
 
Suspendarea sa este in realitate, o suspendare a principalelor sale efecte – prestarea, muncii si plata acesteia – ce se manifesta printr-o incetare temporara a traducerii lor in viata. Efectele contractului vor reincepe de indata ce cauza suspendarii a luat sfarsit.
 
Suspendarea se deosebeste de incetarea contractului, care presupune disparitia efectelor sale.
 
Pentru ca neindeplinirea prestatiilor sa duca la suspendarea contractului si nu la incetarea acestuia, este neaparat necesar ca neexecutarea sa fie temporara (trecatoare) si sa nu aiba caracter culpabil.
 
Asa cum mentionati si dvs, pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2) al art. 49 din Codul muncii, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne. 
 
Aceasta prevedere din Codul muncii este reflectata in cele mai multe dintre cazurile de suspendare, cand, fie Codul muncii fie o lege speciala prevede plata catre angajat a unei anumite indemnizatii, cum ar fi: indemnizatia de concediu medical, de maternitate, de somaj tehnic, s.a..
 
 
Exista totusi si o serie de drepturi si obligatii ale partilor care continua sa fie active chiar si fara a fi cuprinse intr-o lege speciala (cum sunt indemnizatiile mai sus-mentionate), dar care pot fi stabilite prin contractul colectiv de munca sau Regulamentul intern, cum ar fi:

obligatia de loialitate a salariatului fata de angajatorul sau, instituirea unor situatii aparte de conflict de interese raportat la specificul activitatii, dreptul angajatului la informare, dreptul angajatorului de a stabili obiectivele de performanta aplicabile angajatului, dreptul angajatului de a beneficia de eventuale servicii medicale obtinute in baza unui abonament incheiat prin intermediul angajatorului, efectuarea cercetarii disciplinare si initierea acesteia pe durata supendarii CIM, participarea la programe de formare profesionala sau concursuri de promovare (in functie de motivul suspendarii CIM si raportat la particularitatile functiei detinute), dreptul de a nu i se diminua zilele de concediu de odihna in anumite situatii.
 
Totodata, un drept al angajatului ce poate exista pe durata suspendarii CIM, este protectia acestuia impotriva concedierii, care se activeaza pe durata oricarei perioade de suspendare, fie prin simplul efect al suspendarii termenelor legate de incetarea CIM, fie printr-o interdictie legala de concediere, facand ca o decizie de concediere sa poata fi adusa la indeplinire, cu respectarea conditiilor legale pentru aplicarea masurii respective, numai dupa expirarea/incetarea suspendarii CIM.
 
Un raspuns oferit la 4.02.2022, de catre expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
drepturi suspendare cimobligatii suspendare cimart 49 codul muncii

Data aparitiei: 04 Februarie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Drepturi si OBLIGATII dupa suspendarea CIM in 2022 Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]