Caz practic: Cum procedam pentru inscrierea sporurilor cu caracter permanent in adeverinta

20 Mai 2014
20 Mai 2014
adeverinta de vechmespor cu caracter permanentinscriere sporuri in adeverinta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In vederea stabilirii procedurii corecte de inscriere a sporurilor cu caracter permanent in adeverinta,  tinem cont de prevederile art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, stagiul de cotizare este perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

In concluzie, in vederea stabilirii cuantumului pensiei pot fi luate in calcul toate perioadele de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii si deci, pe cale de consecinta, vor fi luate in calcul la stabilirea cuantumului pensiei toate sumele de bani de natura salariala incasate de o persoana asupra carora au fost datorate, calculate si virate contributiile de asigurari sociale de stat.

Mai mult, potrivit prevederilor art. 6 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 263/2010, aprobate prin HG 257/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatiile in care, pentru anumite perioade de dupa data de 31 martie 2001, stagiul de cotizare in sistemul public de pensii, respectiv veniturile asigurate pe baza carora se determina punctajul lunar, nu pot fi dovedite prin declaratia nominala de asigurare, persoana in cauza poate prezenta casei teritoriale/sectoriale de pensii competente alte documente doveditoare, intocmite in conditiile legii.


Documentele doveditoare pot fi:

a) carnetul de munca, cu inregistrarile efectuate potrivit normelor legale, in original;
b) certificate cu informatii extrase din registrele generale de evidenta a salariatilor (Revisal) depuse de angajatori potrivit art. 7 din HG 161/2006
privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) certificate/adeverinte eliberate in conditiile legii de Arhivele Nationale sau de catre detinatorii legali ai arhivelor fostilor angajatori;
d) hotarari judecatoresti prin care se reconstituie elementele necesare stabilirii drepturilor de pensie.

De asemenea, persoana in cauza poate aduce in vederea valorificarii la stabilirea drepturilor de pensie adeverinta privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca.

Astfel, potrivit prevederilor art.127 din HG 257/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, sporurile cu caracter permanent care se pot valorifica la stabilirea si/sau recalcularea drepturilor de pensie, potrivit prevederilor art. 165 alin. (2) din lege, sunt cele prevazute in anexa nr. 15 la hotarare.

Adeverinta prin care se dovedesc aceste sporuri va cuprinde obligatoriu cel putin urmatoarele elemente:

a) denumirea angajatorului;
b) datele de identificare a persoanei;
c) perioada in care s-a desfasurat activitatea, cu indicarea datei de incepere si de incetare a acesteia;
d) functia, meseria sau specialitatea exercitata;
e) denumirea sporurilor, procentul sau suma acordata;
f) perioada in care a primit sporul si temeiul in baza caruia s-a acordat.


Atentie! Adeverintele mentionate vor avea numar si data de inregistrare, stampila unitatii emitente, precum si semnatura celui care angajeaza unitatea sau a persoanei delegate in acest sens de conducerea unitatii.

De asemnenea, pct. VI din anexa 15 la HG 257/2011, cu modificarile si completarile ulterioare stabileste elementele pe care trebuie sa le cuprinda in mod obligatoriu adeverintele prin care se dovedesc aceste sporuri.

In concluzie, pentru a putea beneficia de aceste tipuri de sporuri la determinarea puntajului pensiei trebuie sa solicitati angajatorilor eliberarea unor adeverinte conform prevederilor legale mentionate.
In ceea ce priveste sporul pentru munca prestata in timpul noptii, adeverintele doveditoare ale acestuia vor fi eliberate cu respectarea modelului prevazut in anexa nr. 16 la hotarare (art.127 alin.(4) din HG 257/2011).

Asadar angajatorul are obligatia sa elibereze salariatului adeverinta pentru dovedirea sporurilor cu respectarea prevederilor legale mentionate mai sus, inclusiv in ceea ce priveste continutul minimal.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcodulmuncii.ro
NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]