"Va prezint urmatoare speta: un salarit are CIM cu timp partial, 20 ore pe luna si lucreaza cate 5 ore pe zi, miercurea. In luna aprile 2022 are cm pentru perioada 29-30.04.2022, vinerea si sambata, deci nici o zi de miercuri. Pentru luna mai 2022 a adus cm pentru perioada 01-05.05.2022, in continuare, in acest interval este o sigura zi de miercuri in care trebuia sa lucreze. In aceste conditii cum se inregisteaza acest concediu medical, cum se plateste si cum ii calculam zilele de stagiu."
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 10 alin. (8) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare.
Alin. (9) al aceluiasi articol stabileste ca, la stabilirea numarului de zile ce urmeaza a fi platite se au in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, precum si cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca.
Desi textul se refera la contractele colective de munca apreciem ca se pot avea in vedere si zilele lucratoare stabilite astfel prin contractele individuale de munca.
In consecinta, la stabilirea numarului de zile lucratoare ce se platesc din concediu medical se iau in calcul zilele lucratoare luni – vineri. In situatia in care salariatul conform programului de lucru stabilit prin contractul de munca are alte zile lucratoare, se vor plati zilele lucratoare conform contractului de munca.
In situatia expusa in cazul concediului medical din luna aprilie nu se plateste nicio zi intrucat in durata concediului medical nu intra nicio zi lucratoare conform contractului de munca.
In ceea ce priveste concediul medical din luna mai fiind un concediu medical in continuare se va mentine baza de calcul al concediului medical initial. Prin urmare, baza de calcul se va constitui din veniturile realizate in perioada octombrie – martie. Se vor totaliza veniturile salariale asupra carora s-a calculat contributia asiguratorie de munca in aceasta perioada iar rezultatul se imparte la numarul de zile de stagiu din aceasta perioada. Zilele de stagiu reprezinta zilele in care salariata a beneficia de venituri salariala asupra carora s-a calculat contributie asiguratorie de munca (exista si alte zile de stagiu asimilat cum ar fi perioada crestere copil, etc, dar nu este cazul in prezenta speta).
Un exemplu de calcul este mentionat in art. 62 din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
Art. 62. – (1) Media zilnica a bazei de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca raport intre suma veniturilor asigurate atat cu plata unei contributii, in cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si alin. (2), cat si fara plata unei contributii, in cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) lit. C din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, realizate in ultimele 6 luni anterioare lunii in care a fost acordat certificatul de concediu medical, si numarul total de zile din aceasta perioada, astfel:
Mzbci = V: NTZ,
in care:
Mzbci = media zilnica a bazei de calcul al indemnizatiilor;
V = suma veniturilor asigurate din ultimele 6 luni;
NTZ = numarul total de zile lucrate din ultimele 6 luni.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<