CIM cu timp partial de o zi pe saptamana. Mod de calcul indemnizatie pentru concediu medical

concediu medical cim timp partialcalcul zile concediu medicalcalcul indemnizatie concediu medical
CIM cu timp partial de o zi pe saptamana. Mod de calcul indemnizatie pentru concediu medical
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Va prezint urmatoare speta: un salarit are CIM cu timp partial, 20 ore pe luna si lucreaza cate 5 ore pe zi, miercurea. In luna aprile 2022 are cm pentru perioada 29-30.04.2022, vinerea si sambata, deci nici o zi de miercuri. Pentru luna mai 2022 a adus cm pentru perioada 01-05.05.2022, in continuare, in acest interval este o sigura zi de miercuri in care trebuia sa lucreze. In aceste conditii cum se inregisteaza acest concediu medical, cum se plateste si cum ii calculam zilele de stagiu."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 10 alin. (8) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare.
 
Alin. (9) al aceluiasi articol stabileste ca,  la stabilirea numarului de zile ce urmeaza a fi platite se au in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, precum si cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca.
 
Desi textul se refera la contractele colective de munca apreciem ca se pot avea in vedere si zilele lucratoare stabilite astfel prin contractele individuale de munca.
 
In consecinta, la stabilirea numarului de zile lucratoare ce se platesc din concediu medical se iau in calcul zilele lucratoare luni – vineri. In situatia in care salariatul conform programului de lucru stabilit prin contractul de munca are alte zile lucratoare, se vor plati zilele lucratoare conform contractului de munca.
 
In situatia expusa in cazul concediului medical din luna aprilie nu se plateste nicio zi intrucat in durata concediului medical nu intra nicio zi lucratoare conform contractului de munca.
 
In ceea ce priveste concediul medical din luna mai fiind un concediu medical in continuare se va mentine baza de calcul al concediului medical initial. Prin urmare, baza de calcul se va constitui din veniturile realizate in perioada octombrie – martie. Se vor totaliza veniturile salariale asupra carora s-a calculat contributia asiguratorie de munca in aceasta perioada iar rezultatul se imparte la numarul de zile de stagiu din aceasta perioada. Zilele de stagiu reprezinta zilele in care salariata a beneficia de venituri salariala asupra carora s-a calculat contributie asiguratorie de munca (exista si alte zile de stagiu asimilat cum ar fi perioada crestere copil, etc, dar nu este cazul in prezenta speta).
 
Un exemplu de calcul este mentionat in art. 62 din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
 
Art. 62. – (1) Media zilnica a bazei de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca raport intre suma veniturilor asigurate atat cu plata unei contributii, in cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si alin. (2), cat si fara plata unei contributii, in cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) lit. C din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, realizate in ultimele 6 luni anterioare lunii in care a fost acordat certificatul de concediu medical, si numarul total de zile din aceasta perioada, astfel:
 
Mzbci = V: NTZ,
 
in care:
 
Mzbci = media zilnica a bazei de calcul al indemnizatiilor;
V = suma veniturilor asigurate din ultimele 6 luni;
NTZ = numarul total de zile lucrate din ultimele 6 luni.
 
Un raspuns valabil la data de 15.05.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu medical cim timp partialcalcul zile concediu medicalcalcul indemnizatie concediu medical

Data aparitiei: 18 Mai 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

CIM cu timp partial de o zi pe saptamana. Mod de calcul indemnizatie pentru concediu medical Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Spor de fidelitate. Conditii de acordareIntrebare: Se poate acorda sporul de fidelitate in cadru firmei trimestrial daca nu se transmite in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Remuneratia minima pentru zilieri aprilie 2024. Mod calcul durata prestare activitateIntrebare: O SRL lucreaza cu zilieri pe caen 5610. Care este remuneratia minima pt zilieri in anul 2024? Cele 90 de zile in care o persoana poate lucra la o firma este pe an calendaristic, adica la 01.01.2024 se ia de la zero evidenta, sau trebuie tinut cont si de lunile anterioare din anul precedent?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]