Concediul de odihna pentru doua zile lucrate pe saptamana. Mod si exemplu de calcul

concediul de odihnacalcul concediu de odihnaexemplu calcul concediu
Concediul de odihna pentru doua zile lucrate pe saptamana. Mod si exemplu de calcul
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
"In cadrul unei societati, un angajat si-a inceput activitatea cu norma intreaga de 8 h/zi , 40 h/sapt si un minim de 21 zile de concediu. In momentul de fata, are o norma de lucru de 8 h/zi, 2 zile/saptamana (L si V). De cate zile de concediu beneficiaza daca lucreaza doar 2 zile/saptamana si cum se face calculul acestora? Daca beneficiaza de mai putin de 21 de zile, cum ar trebui sa reglam situatia? Ii putem face un act aditional de modificare zile concediu?”
 
Raspunsul specialistului:
 
Potrivit art. 106 din Codul muncii salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
 
Astfel, cu privire la durata concediului de odihna pentru CIM cu timp partial alin. (4) al art 145 din Codul muncii, republicat, potrivit caruia durata concediului anual de odihna pentru salariatii cu contract individual de munca (CIM) cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, a fost abrogat prin OUG 65/2005. In temeiul acestui articol stabilirea concediului de odihna al unui salariat cu CIM partial se facea in functie de norma de munca.
 
Din momentul abrogarii acestui articol concediul de odihna al salariatilor cu CIM cu timp partial nu se mai calculeaza proportional cu timpul efectiv lucrat, adica in functie de norma de munca, salariatii avand dreptul, indiferent de norma de lucru, la un concediu de odihna anual, astfel cum a fost negociat si stabilit in contractul individual de munca.
 
Potrivit art. 145 alin. (1) din Codul muncii, durata minima a concediului de odihna este de 20 de zile lucratoare. Asadar, durata minima a concediului de odihna pentru un contract de munca cu timp partial de opt ore pe zi, doua zile pe saptamana, respectiv 16 ore pe saptamana este de 20 de zile lucratoare, durata efectiva este cea negociata de parti si inregistrata in contractul individual de munca si nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare, in speta este de 21 de zile.
 
Concediul de odihna se calculeaza in functie de zilele lucrate si nu in functie de ore.
 
Chiar daca ipotetic toti salariatii pot avea un concediu de minimum 20 de zile lucratoare, in fapt durata efectiva a concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata de salariat intr-un an calendaristic, ceea ce insemna ca se acorda proportional cu perioada lucrata din anul calendaristic.
 
Pe cale de consecinta rezulta ca nu toti salariatii vor beneficia efectiv de 20 de zile concediu de odihna pe an, ci doar cei care au lucrat un an intreg.
 
Asadar durata concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata in anul calendaristic in functie de numarul de zile lucrate si nu in functie de numarul de ore lucrate.
Prin urmare, calculul concediului de odihna se efectueaza pe zile lucratoare, nu pe ore.
 
In cazul angajatului care desfasoara activitate de una ora pe zi, acesta va beneficia de acelasi numar de zile de concediu de odihna cu salariatul care lucreaza cu norma intreaga.
 
Insa, in cazul angajatului care lucreaza opt ore pe zi doua zile pe saptamana, durata concediului de odihna se calculeaza in functie de numarul de zile lucrate si nu in functie de numarul de ore lucrate.
 
Astfel, daca ne raportam la durata de 21 de zile lucratoare anual, vom avea:
 
21 zile/an : 12 luni/an = 1,75 zile CO /luna
 
1,75 zile CO /luna x (X luni – lunile in care salariatul a lucrat 8 ore/zi = xx zile
 
Daca pentru o medie de 21 zile/luna salariatul beneficiaza de 1,75 zile CO/luna, pentru 8 zile pe luna salariatul beneficiaza de 8 x 1,75 : 21 = 0,666 x lunile in care salariatul a lucrat 2 zile pe saptamana.
 
xx zile + 0,666 zile (x X luni) = xx,xxx zile CO/an.
 
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>>
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediul de odihnacalcul concediu de odihnaexemplu calcul concediu

Data aparitiei: 29 Iulie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediul de odihna pentru doua zile lucrate pe saptamana. Mod si exemplu de calcul Nota: 3.81 din 5 - 13 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]