legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

[MOD DE CALCUL] Drepturi salariale castigate in instanta si reglementari cheie

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
18 Iulie 2025
18 Iulie 2025
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
OG 9/2000dobanda de referinta a BNRdrepturi salariale castigate in instanta
[MOD DE CALCUL] Drepturi salariale castigate in instanta si reglementari cheie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cuprins

Recuperarea drepturilor salariale in instanta este o solutie necesara atunci cand angajatorii nu respecta prevederile legale privind plata salariilor. Calculul sumelor castigate prin hotarari judecatoresti implica aplicarea unor reguli clare, inclusiv actualizarea valorii drepturilor cu indicele de inflatie si adaugarea dobanzilor legale. Este important ca atat angajatii, cat si angajatorii sa cunoasca reglementarile relevante pentru a evita erori sau intarzieri in executarea hotararilor.

In acest articol detaliem modul de calcul pentru drepturile salariale castigate in instanta, analizand principalele aspecte legislative.

Cum se face calculul drepturilor salariale castigate in instanta

Potrivit art. 80 alin. (1) din Codul Muncii, daca instanta constata ca o concediere a fost dispusa nelegal sau fara temei, aceasta va decide anularea masurii si va obliga angajatorul sa plateasca o despagubire. Aceasta va fi echivalenta cu totalul salariilor pe care salariatul le-ar fi incasat in perioada respectiva, actualizate, indexate si majorate, precum si cu toate celelalte drepturi salariale de care ar fi beneficiat daca nu ar fi fost concediat. 

Astfel, drepturile cuvenite salariatului sunt cele de care ar fi beneficiat intre data concedierii si data reintegrarii.

La drepturile salariale brute se calculeaza:

1. Rata inflatiei de la data scadentei si pana la data platii efective a acestora. Formula de calcul pentru actualizarea unor valori utilizand rata inflatiei este:
Suma finala = (Suma initiala de actualizat * Rata Inflatiei)100 + Suma initiala de actualizat. Rata inflatiei poate fi gasita pe site-ul INS

2. Dobanda legala penalizatoare calculata de la data la care hotararea judecatoreasca a devenit executorie si pana la data platii efective. Aceasta se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta a BNR (https://www.bnr.ro/Rata-dobanzii-de-politica-monetara-1744.aspx) + 4 puncte procentuale, diminuat cu 20%. Este important de stiut ca, pentru calculul exact al dobanzilor pot fi accesate programe informatice dedicate unor astfel de serii de calcule elaborate.

Citeste si: Neplata salariului. Ce risca angajatorii si ce pot face angajatii

Impozitele si constributiile aferente acestor drepturi salariale

Din punctul de vedere al impozitului pe venitul din salarii, conform prevederilor art. 78 alin. (4) din Codul fiscal, impozitul aferent salariilor stabilite in baza hotararii judecatoresti se calculeaza si se retine la data efectuarii platii si se plateste pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite.

Potrivit art. 146 alin. (9) din Codul fiscal, in situatia in care se acorda sume reprezentand salarii sau diferente salariale stabilite prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile (sau executorii de drept), inclusiv in cazul in care s-a dispus reintegrarea in munca a salariatilor, sumele respective se repartizeaza pe lunile la care se refera si se utilizeaza cotele de contributii de asigurari sociale care erau in vigoare in acea perioada. Contributiile de asigurari sociale datorate potrivit legii se calculeaza, se retin la data efectuarii platii si se platesc pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite aceste sume. 

Totodata, in conformitate cu prevederile art. 147 alin. (3) din Codul fiscal, pentru contributiile sociale mentionate mai sus se depun declaratii rectificative corespunzatoare fiecarei luni din perioada cuprinsa intre data concedierii si data reintegrarii.

In lunile in care se depun declaratii rectificative, in declaratia 112 nu se completeaza sectiunea E. Prin exceptie, daca intr-o luna salariatul a realizat venituri din salarii, acestea se vor completa in sectiunea E. 


Spre exemplu, reintegrarea salariatului este dispusa incepand cu 15 martie 2025, in declaratia rectificativa aferenta lunii martie 2025 se va completa sectiunea E cu veniturile din salarii realizate in perioada 1 – 15 martie 2025. Totodata, in luna in care se vor plati drepturile salariale din perioada de reintegrare vor fi inregistrate veniturile salariale cumulate din perioada cuprinsa intre data concedierii si data reintegrarii.

In aceasta luna (luna platii drepturilor salariale cumulate) baza de calcul al impozitului pe venit se stabileste astfel: venit brut – suma tuturor contributiilor sociale evidentiate si declarate la fiecare luna. 

NOUTATI din Legislatia muncii

Caietul REGES – Instrumentul esential pentru evidenta salariatilor!


Acum aveti sprijinul complet pentru:
- Completarea corecta a Registrului General de Evidenta a Salariatilor
- Evitarea amenzilor usturatoare si a erorilor greu de corectat
- Respectarea tuturor cerintelor legale in vigoare

Caietul REGES va ajuta pas cu pas, clar si simplu!

Vedeti AICI toate detaliile si beneficiile!


     

     
    Atentie!
    Descarcati raportul GRATUIT
    REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

     

     

     
     
     

    Descarcati raportul GRATUIT
    “REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente”

    exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


     
    a
    NOU in CODUL MUNCII
    Descarcati raportul
    GRATUIT
    "REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente"
    Adauga mai jos adresa ta de email
    si primesti Raportul Gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
    [x]