Articolul prevede ca: "La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident."
Salariatul va fi recompensat fie cu ore libere, fie cu un spor care nu poate fi mai mic decat 75% din salariul de baza.
"Va rog sa imi dati exemplu de calcul 32 ore suplimentare la un salariu de 3.485 lei, cu sporul minim conform articol 123 din Codului muncii, pentru ore suplimetare de 75%", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Portal Codul Muncii
Incepem prin a mentiona ca, daca salariatul a prestat 32 ore suplimentare, in situatia in care nu este posibila compensarea prin ore libere platite, salariatul va beneficia de:
- salariul corespunzator pentru cele 32 ore lucrate si
- un spor pentru munca suplimentara stabilit prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, spor ce nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
In acest context, sporul se calculeaza prin aplicarea procentului la salariul corespunzator orelor suplimentare efectuate (salariu tarifar orar x numarul de ore suplimentare x 75%).
Exemplu:
Salariu de baza: 3.485 lei
Ore lucratoare: 160
Salariu tarifar orar: 21,78 lei/ora
Spor: 21,78 lei/ora x 32 ore x 75% = 522,72 lei = 523 lei
Sursa: PortalCodulMuncii