legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Drepturile si obligatiile angajatorului

obligatiidreprutiangajatorcontributiiimpozite

1. Drepturi

Potrivit art. 40 din Codul muncii, angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
- sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
- sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
- sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor.

Neexecutarea acestor dispozitii are drept efect posibilitatea sanctionarii disciplinare a salariatului in cauza. Daca neexecutarea nu a avut caracter imputabil, ci a fost doar consecinta neintelegerii de catre salariat a acestor dispozitii sau a neintelegerii modului in care trebuie ele implementate, atunci salariatul nu va putea fi sanctionat, dar contractul sau de munca ar putea fi desfacut pentru necorespundere profesionala;

- sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu;

- sa constate savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile cores­pun­za­toa­re, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si Regulamentului intern;

- sa stabileasca obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora.


2. Obligatii

Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:

- sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca.

- sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;

- sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.

Angajatorul este obligat sa acorde aceste drepturi salariatilor in toate imprejurarile, chiar si atunci cand exista acordul acestora cu privire la neacordarea unui drept. Potrivit art. 38 din Codul muncii, salariatii nu pot renunta la aceste drepturi, iar tranzactiile prin care s-ar prevedea o atare renuntare sunt lovite de nulitate. Codul muncii prevede pedepse contraventionale si chiar penale pentru nerespectarea fiecaruia dintre aceste drepturi.

Exemplu
– Nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei.
– Nerespectarea dreptului la greva, prin impiedicarea unui salariat sau a unui grup de salariati sa participe la greva se sanctioneaza de la 1.500 lei la 3.000 lei.
– Nerespectarea dreptului salariatilor de a nu lucra in zilele de sarbatoare legala, respectiv neacordarea sporului la salariu, pentru ipoteza in care acest drept nu a putut fi exercitat se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.
– Nerespectarea drepturilor salariatilor in privinta orelor suplimentare se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
– Nerespectarea dreptului salariatilor la repaus saptamanal se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
– Neacordarea indemnizatiei de somaj tehnic de 75% din salariul de baza, in cazul in care angajatorul isi intrerupe temporar activitatea cu mentinerea raporturilor de munca se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 5.000 lei.
– Nerespectarea regimului muncii de noapte se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei  la 3.000 lei.
– Nerespectarea prevederilor legale privind inregistrarea de catre angajator a demisiei se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

- sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii si sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora.

Aceasta obligatie este prevazuta de art. 40 alin. (2) lit. d) si e) din Codul muncii, cu modificarile ulterioare. Fac exceptie asa-numitele „informatii sensibile“, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii.

Daca unitatea are mai mult de 20 de salariati, aceasta obligatie de informare/consultare intra sub reglementarea unei legi speciale, Legea nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare si consultare a angajatilor, publicata in Monitorul Oficial nr. 1.006 din 18 decembrie 2006.

Informarea, inteleasa ca o transmitere de date de catre angajator catre reprezentantii angajatilor, pentru a le permite sa se familiarizeze cu problematica dezbaterii si sa o examineze in cunostinta de cauza, va privi:
a) evolutia recenta si evolutia probabila a activitatilor si situatiei economice a intreprinderii;
b) situatia, structura si evolutia probabila a ocuparii fortei de munca in cadrul intreprinderii, precum si cu privire la eventualele masuri de anticipare avute in vedere, in special atunci cand exista o amenintare la adresa locurilor de munca;
c) deciziile care pot duce la modificari importante in organizarea muncii, in relatiile contractuale sau in raporturile de munca, inclusiv cele vizate de legislatia romana privind procedurile specifice de informare si consultare in cazul concedierilor colective si al protectiei drepturilor angajatilor, in cazul transferului intreprinderii.

Consultarea, definita ca un schimb de pareri si stabilirea unui dialog intre angajator si reprezentantii angajatilor, va avea loc intr-un moment, intr-un mod si cu un continut corespunzatoare, pentru a permite reprezentantilor angajatilor sa examineze problema in mod adecvat si sa elaboreze un punct de vedere.

- sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
- sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
- sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
- sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
obligatiidreprutiangajatorcontributiiimpozite

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 13 Martie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Drepturile si obligatiile angajatorului Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea alimentatiei de protectie salariatilor care presteaza activitatea in regim de telemuncaIntrebare: Pentru cresterea rezistentei organismului, angajatorul poate acorda alimentatie de protectie salariatilor care desfasoara activitate in regim de telemunca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Incetare detasare anterior termenului stabilit initial. ConditiiIntrebare: In ce conditii angajatorul cedent ii poate inceta detasarea unui salariat care a fost detasat pe o perioada de 1 an, inainte de expirarea acesteia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Drepturile si obligatiile angajatorului

Mai multe articole despre drepruti
Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]