IMPORTANT:
La art. 142 lit. s) pct. 6 din Codul fiscal se prevede ca nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele avantaje primite in legatura cu o activitate dependenta: contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, precum si primele de asigurare voluntara de sanatate si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca limitele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. s) si t) pentru veniturile neimpozabile, precum si primele aferente asigurarilor de risc professional.
"O societate decide sa ofere angajatilor abonamente medicale la o clinica privata. Poate beneficia de acest avantaj si o persoana care se afla in concediu de crestere copil? Dar rudele acesteia (persanele aflate sau nu intretinere:copii+parinti)?"
Serviciile medicale sub forma de abonament suportate de angajator pentru salariatii proprii nu reprezinta venit impozabil si nu se taxeaza cu contributii sociale in limita de 400 Euro pe an.
Serviciile medicale sub forma de abonament pot fi suportate de angajator pentru membrii de familie ai salariatului, dar reprezinta venituri salariale taxate cu impozit pe venit si contributii sociale intrucat textele legale citate exclud de la plata acestor taxe doar serviciile medicale sub forma de abonament suportate de angajator pentru salariatii proprii nu si pentru rudele salariatilor.
ATENTIE!
Abonamentul medical poate fi suportat de angajator si in cazul salariatilor al caror contract individual de munca este suspendat in baza art. 49 alin. (3) din Codul muncii conform caruia, pe durata suspendarii pot continua să existe alte drepturi ÅŸi obligaÅ£ii ale părÅ£ilor decât cele prevazute la alin. (2), dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne.
In cazul salariatilor al caror contract individual de munca este SUSPENDAT, abonamentele medicale pot fi suportate de angajator daca in contractul individual sau colectiv de munca sau in regulamentul intern s-a prevazut ca se acorda abonamentele si salariatilor al contract de munca este suspendat.
Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>