Sunt de acord cu politica de cookie
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Impunerea obiectivelor individuale salariatilor si modificarea criteriilor de evaluare?

evaluare performanteconcediereobiective de performantanecorespundere profesionala


Discutam din ce in ce mai des pe tema obiectivelor de performanta pe care angajatorii doresc sa le impuna angajatilor. In cazul in care acestia nu ating un anumit procent din obiectivele impuse, angajatorii doresc sa aiba posibilitatea de a-i concedia.

Angajatorii doresc sa stie cum se pot introduce aceste obiective individuale. Se pot introduce in Regulamentul intern sau ca anexa la fisa postului?

De asemenea, dorim sa stim care este posibilitatea modificarii criteriilor de evaluare. Este suficient sa fie introduse in Regulamentul Intern sau suntem obligati sa le introducem si prin act aditional la contractul de munca?

Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:

Tinem cont de prevederile art. 40 alin. (1) lit. f) din Codul muncii, republicat, conform carora angajatorul are dreptul sa stabileasca obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora.

Dar, atentie! Obiectivele de performanta individuala si criteriile de evaluare a realizarii acestor obiective de performanta individuala sunt elemente distincte.

Art. 17 alin. (3) lit. e) din Codul muncii, republicat, prevede faptul ca persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului. Aceste criterii de evaluare trebuie sa existe si in continutul CIM, in conformitate cu alin. (4) din acelasi articol.

Astfel, distinct de criteriile generale de evaluare aplicabile la nivelul angajatorului, care sunt obligatorii sa se regaseasca in CIM al fiecarui salariat, legea prevede dreptul angajatorului sa stabileasca in sarcina salariatilor obiectivele de performanta individuala.

In concluzie, conform dispozitiilor legale obiectivele de performanta individuala se pot stabili de catre angajator, fiind prevazute distinct de criteriile generale de evaluare aplicabile la nivelul angajatorului, care sunt convenite prin acordul partilor raportului de munca si sunt cuprinse ca element distinct in contractul individual de munca.

Concludem ca obiectivele de performanta ale salariatului nu sunt unul si acelasi lucru cu criteriile de evaluare a activitatii desfasurate de acesta.

Nu neglijati! Obiectivele de performanta sunt individualizate, special concepute pentru fiecare salariat, si nu exista obligativitatea inserarii lor in contratul individual de munca.

Atat criteriile de evaluare cat si obiectivele de performanta depind de structura postului, de natura activitatii desfasurate si de raporturile de munca incheiate.

Tinand cont de faptul ca reprezinta element al CIM, criteriile de evaluare vor putea fi modificate prin act aditional la contractul de munca potrivit art. 17 alin. (5) din Codul muncii.

In concluzie, criteriile de evaluare trebuie sa existe in cuprinsul CIM iar obiectivele de performanta si procedurile de evaluare in Regulamentul intern potrivit art. 242 lit. i) din Codul muncii. Potrivit art. 243 alin. (4) din Codul muncii, Regulamentul intern se afiseaza la sediul angajatorului.

Dupa adoptarea Regulamentului intern, acesta urmeaza va fi la cunostinta salariatilor pentru ca numai astfel poate fi cunoscut si respectat; el produce efecte de la data incunostiintarii mentionate!

Obligatia de informare a salariatilor de catre angajator este imperativa. Modul de informare este stabilit prin contractul colectiv de munca sau prin chiar continutul regulamentului. Oricum, afisarea este un mod simplu si operativ de aducere a lui la cunostinta salariatilor.

In concluzie, modul concret de informare a fiecarui salariat cu privire la continutul regulamentului intern se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, dupa caz, prin continutul regulamentului intern (art. 243 alin. (3) din Codul muncii).

Mentionam faptul ca salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat daca nu realizeaza punctajul asumat si inclus in contractul individual de munca, asa incat, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in temeiul art. 61 lit. d) din Codul muncii, republicat.

Pe cale de consecinta, apreciem ca este posibila concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala potrivit evaluarii prealabile a salariatului.

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro


de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
evaluare performanteconcediereobiective de performantanecorespundere profesionala

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 14 Martie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Impunerea obiectivelor individuale salariatilor si modificarea criteriilor de evaluare? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii lucrator desemnat pentru activitati de prevenire si protectieIntrebare: Un salariat prin decizie a directorului general este desemnat pentru a indeplini atributiile angajatorului privind intreaga activitate de protectia muncii. Ce conditii trebuie sa indeplineasca acesta? Printre conditii este si cea a programului de lucru de 8 ore pe zi?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Control medical in caz de cumul de functiiIntrebare: Prezentam urmatoarea speta: salariat cu 2 CIM incheiate la acelasi angajator, respectiv cumul de functii. Angajatul a efectuat controlul medical anterior angajarii pt primul CIM, data angajarii fiind 25.07.2017, precum si controalele medicale periodice ulterioare. Ultimul control medical periodic a fost efectuat in 13.05.2019. Data de angajare pt al doilea CIM este 26.05.2020, CIM semnat si transmis in Revisal, dar pentru care nu a fost efectuat controlul medical anterior datei de angajare....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“CORONAVIRUS - Ghid de MASURI URGENTE pentru Angajatori. Reguli impuse pentru fiecare firma”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

eNews Resurse Umane

Recrutarea si selectia angajatilor. Trucuri si sfaturi de la specialisti
Descarcati GRATUIT raportul special

"Recrutarea si selectia angajatilor. Trucuri si sfaturi de la specialisti"
 

 

 


 
Angajarea - pasii catre o recrutare de succes
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Recrutarea si selectia angajatilor. Trucuri si sfaturi de la specialisti"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]