Intrebare:
Un salariat solicita concediu fara plata pentru sustinerea unui concurs la o scoala de subofiteri.
In contractul colectiv de munca al societatii nu avem cuprins modul de acordare a concediului fara salariu si nici numarul de zile ce se pot acorda;Societatea intentioneaza sa respinga cererea pentru acest concediu. Cum procedam?
Raspuns:
Potrivit art. 61 alin. (3) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2005-2006, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a V-a, nr. 1 din 22 februarie 2005, pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concedii fara plata.
Art. 11 din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca prevede: clauzele contractelor colective de munca produc efecte, pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara, in cazul contractelor colective de munca la nivel national.
In cazul expus de dvs. intelegem ca la nivel de unitate aveti contract colectiv de munca dar ca ati omis sa mentionati la cate zile de concediu fara plata au dreptul salariatii. Aflati cate zile de concediu fara salariu se
acorda la nivel de ramura si nu uitati, la urmatoarea negociere, sa completati contractul colectiv de munca la nivel de unitate.
Mentionam ca si potrivit art. 148 din Codul muncii salariatii au dreptul la concedii fara plata, pentru rezolvarea unor probleme personale.
Alin. (2) al aceluiasi articol prevede urmatoarele: "durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern".
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
250 Modele Fise de Post
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Prin extrapolare, tot ceea ce reprezinta drepturile salariatilor inseamna de fapt obligatiile angajatorului.
Va recomandam sa reglementati la nivel de unitate, problema numarului de zile de concediu fara salariu.