"Societatea hotaraste sa ii modifice salariul salariatului X cu urmatoarea clauza: se modifica salariul la valoare Z lei pe durata de 5 luni cu posibilitatea ca dupa cele 5 luni, salariul sa ramana la valoarea Z lei sau sa revina la valoarea initiala dupa o analiza a obiectivelor realizate. Se poate specifica in actul aditional o astfel de clauza? Este nevoie ca dupa perioada de 5 luni sa se intocmeasca un alt act aditional de micsorare in cazul in care nu se realizeaza aceste obiective?"
Raspunsul specialistilor:
Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare nu face o legatura directa intre stabilirea salariului si modul de realizare a obiectivelor de performanta, desi prevede faptul ca angajatorul are dreptul sa stabileasca obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora.
Cu ce probleme majore de salarizare va veti confrunta in 2024? Ce solutii aveti la dispozitie? Detalii in cadrul Video Trainingului Legislativ: Salarizarea - principalele modificari si implicatiile acestora, REDUCERE cu 60% AICI >>>
Evaluarea modului in care salariatul si-a indeplinit obiectivele stabilite trebuie sa fie foarte bine reglementata la nivelul angajatorului pentru a nu crea probleme si contestatii. Salariatul trebuie sa fie bine informat cu privire la evaluare si la periodicitatea acesteia, la procedura aplicata si la efectele pe care aceasta le poate avea asupra veniturilor sale lunare.
In opinia noastra, mai potrivit ar fi ca angajatorul sa stabileasca un sistem de bonusuri care se acorda salariatilor pe perioada in care realizeaza anumite tinte/obiective de performanta. Practic nu ar fi vorba de modificarea salariului de baza al salariatului ci de acordarea sau neacordarea unor bonusuri in functie de performantele obtinute.
Aceste bonusuri s-ar acorda pe perioada in care salariatul obtine anumite rezultate agreeate cu angajatorul si nu se acorda daca salariatul nu mai indeplineste conditiile de acordare.
Astfel, rezulta clar si transparent ca, atata timp cat salariatul obtine anumite rezultate, el beneficiaza si de un supliment la salariu. Clauza propusa de dumneavoastra este posibil de introdus in contractul individual de munca, daca salariatul este de acord si semneaza asa ceva.
Insa, pare o procedura complicata, deoarece angajatorul, intr-un fel, ”crediteaza” salariatul pe premisa ca acesta va avea anumite performante pentru o perioada de 5 luni, iar apoi trebuie sa faca o evaluare a celor 5 luni de activitate, iar daca salariatul nu a performat, va reveni la salariul anterior acelei perioade de 5 luni. In opinia noastra nu ar mai trebui inca un act aditional de revenire la salariul anterior.
Un raspuns oferit in noiembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si salarizare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu cand repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si dumincaIntrebare: In aceasta situatie se poate trece in pontaj CM/CO/CFP in zilele de weekend? Bineinteles, fiind specificat in CIM/ROI ca programul de lucru este si in weekenduri.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
SSM. Serviciul intern de prevenire si protectieIntrebare: Intrebarea era daca suntem obligati de lege sa avem in cadrul societatii un expert SSM cu norma intreaga, 8 ORE. Persoana in cauza a terminat cursul postuniversitar si a absolvit. Ideea era daca sa-i modificam functia de baza, daca suntem obligati prin lege sa il numim expert SSM.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<