Evaluarea salariatilor sta la baza selectiei in vederea concedierii acestora?

Contract de Muncaevaluarea salariatilorconcediereCodul munciicriteriile de evaluare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vom stabili mai jos care va fi modelul de program de reorganizare/restructurare a societatii cand angajatorul doreste sa desfiinteze niste posturi fara a se invoca motivele economice, deoarece societatea este pe profit.

Angajatorul doreste o reorganizare a activitatii, fiind astfel necesara o nota de fundamentare care va sta la baza acestui program de reorganizare.

In afara de criteriile economice, vom vedea ce alte criterii mai pot fi invocate in implementarea programului pentru desfiintarea unor posturi. Se va stabili astfel si pe ce criterii pot fi desfiintate doar unele posturi din aceeasi categorie, precum si cum se va face selectia persoanelor care vor fi concediate.

Potrivit art. 17 alin. (2) lit. e) din Codul muncii, persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului. Aceste criterii de evaluare trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca, in conformitate cu alin. (3) din acelasi articol.

Criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului sunt prevazute ca element distinct element prevazut la lit. e) a art.17.

Asadar, criteriile de evaluare a activitatii profesionale constituie element al contractului individual de munca.

Pentru salariatii angajati inainte de intrarea in vigoare a Legii 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii 53/2003 Codul muncii, criteriile de evaluare vor putea fi introduse in contractul individual de munca numai cu acordul salariatului prin incheierea unui act aditional. Iar, obiectivele de performanta se stabilesc de catre angajator prin regulementul intern iar acordul salariatului nu este necesar.

Prevederile Regulementului intern sunt aplicabile tuturor salariatilor de data la care acestia au luat cunostinta, indiferent de data angajarii.

Prin urmare, criteriile de evaluare se regasesc in continutul contractului individual de munca iar in Regulamentul intern se regasesc criteriile si procedurile de evaluare a criteriilor profesionale a salariatilor in temeiul art. 242 lit. i) din Codul muncii
republicat.

Criteriile de evaluare sunt element de departajare a salariatilor atat in cazul unei concedieri in temeiul art. 65 din Codul muncii, cat si in cazul unei concedieri pentru necorespundere  profesionala.

In concluzie, la selectarea salariatilor ce urmeaza a fi concediati individual un rol important il au rezultatele evaluarii salariatilor.

Prin urmare, angajatorul decide desfiintarea a 4 posturi de economist pe criterii de reorganizare sau externalizare a acestui serviciu. In Nota de fundamentare angajatorul va preciza motivele reale ce au dus la luarea acestei decizii.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contract de Muncaevaluarea salariatilorconcediereCodul munciicriteriile de evaluare

Data aparitiei: 11 Octombrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Evaluarea salariatilor sta la baza selectiei in vederea concedierii acestora? Nota: 3.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]