In conditiile pesimismului crizei economice se intampla si lucruri bune. Este imposibil de crezut? Haideti sa vorbim cu managerii de resurse umane.
Acum cand criza financiara a adus in tara multi dintre romanii plecati la munca in strainatate, angajatorii au mai multe sanse sa gaseasca oameni intr-adevar calificati.
De asemenea, negocierile sunt mai usoare si sunt diferite: daca sunt mai multi candidati ai de unde alege. Este mult mai usor sa gasesti angajatul perfect pentru postul vacant, atunci cand in spatele usii asteapta sa intre zece persoane in loc de una.
Salariul este un alt aspect deosebit de important pentru ambele parti. Daca inainte sa simtim efectele crizei, angajatii aveau pretentii nu tocmai reale in legatura cu salariul, acum angajatorii se pot bucura de solicitari mult mai intemeiate, de oameni mai realisti care se multumesc cu mai putin, in favoarea stabilitatii locului de munca.
Sa nu uitam ca sunt mai motivati si mai seriosi in ceea ce priveste munca lor, deoarece nu e tocmai momentul in care si-ar dori sa fie concediati. Astfel, pretuiesc mai mult locul de munca si sunt mai responsabili.
Cum se traduce criza pentru angajat? Nu isi mai permite sa nu-si ia in serios jobul si sarcinile de birou. Ce inseamna criza pentru angajator? Mai multe sanse de a angaja personal calificat, i nteresat spre performanta, dar si multumit. Pentru ca, sa nu uitam, orice companie prospera atunci cand are angajati multumiti.
In concluzie, timpurile se schimba, criza vine, trece... Cum putem profita de ea, noi, angajatorii? Prin comunicare, implicare responsabila, retentia angajatilor valorosi, pachet salarial convenabil firmei si motivant pentru angajat.
Iar ca totul sa fie FOARTE SIMPLU si FOARTE USOR pentru managerul de resurse umane, exista CD-ul 107 Modele si Formulare vitale in HR. Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta Medicina muncii un aliat al angajatorului Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Adina Vasile
Editorialist
www.legislatiamuncii.ro