Daca pana nu demult romanii obisnuiau sa lucreze in acelasi loc toata viata, lucrurile s-au schimbat mult, in momentul de fata. Concret, un angajat roman din trei (31%) crede ca nu isi va putea pastra aceeasi slujba sau una similara pana la varsta de 60 de ani, cu 4% peste media Uniunii Europene (UE).
Aceste informatii au fost oferite de catre cel mai recent raport al Agentiei Europene de Securitate si Sanatate in Munca, analizat de o companie specializata in consultanta de
resurse umane, citat de
Agerpres.
Datele analizate releva faptul ca, in comparatie cu alte state, in Portugalia, doar 16% dintre angajati considera ca nu si-ar putea mentine acelasi parcurs in cariera pana la varsta de 60 de ani, in timp ce in Germania procentul este de 17%, iar in Italia de 21%.
La polul opus se afla Franta si Slovenia, unde 44% dintre francezi, respectiv 43% dintre sloveni, se vad in viitor intr-un alt loc de munca decat cel actual.
"Rapoartele arata o crestere a riscului de deteriorare a sanatatii mentale a angajatilor, iar efectele acestui fapt sunt foarte greu de masurat sau estimat. Pe de alta parte, din ce in ce mai multe organizatii includ in strategiile lor de HR planuri de transformare si adaptare la noile realitati, cu obiective clare, ce vizeaza retentia angajatilor talentati si productivi, reorganizarea pentru eficienta sporita si dezvoltarea de noi competente pentru a facilita adaptarea la schimbari. Ar fi ideal daca aceste companii, prin liderii lor, ar putea sa puna mai mare accent pe pregatirea mentala a echipelor", explica Sorin Roibu, managing partner in cadrul Arthur Hunt Romania.
Conform specialistilor, perceptia mediului de business de la inceputul anului s-a schimbat la jumatatea acestuia, de la stadiul de "revenire" de dupa pandemie la "precautie", respectiv de la "recrutare" s-a ajuns la "restructurare" sau de la "dezvoltare" la "stabilizare".
"Provocarile economice si sociale vor continua si in urmatoarele luni. Modificarile fiscale aduc schimbari importante in mai multe sectoare cheie din economie. In domeniul IT, s-ar putea observa, in 2024, o limitare a cresterii remuneratiilor sau a recrutarilor. De asemenea, sectorul real estate, dar si cel bancar, ar putea intampina dificultati din cauza unui eventual ritm mai incetinit al constructiilor civile, care ar putea aduce un acces limitat la credite. Transformari majore au loc, insa, si in mediul economic international, iar acest lucru ar putea aduce Romaniei oportunitati, prin relocarea operatiunilor unor organizatii europene sau globale in tara noastra, dar si prin dezvoltarea de noi afaceri, in special in sectorul de bunuri de consum, automotive si chiar si aeronautic, care ar avea un impact pozitiv asupra economiei nationale", precizeaza compania citata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare minori. Repausul saptamanalIntrebare: Angajatii minori pot presta munca in week-end? (bineinteles cu respectarea repausului de 2 zile consecutive si spor de week-end acordat) exista vreo restrictie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Cumul CIM. Baza de calcul CAS. Contract de mandatIntrebare: Salariat la Asociatia de proprietari cu contract individual de munca part time de 4 ore/zi, cu suma bruta 2100 lei si are alt contract de mandat la alta asociatie de proprietari cu suma bruta de 2000 lei. Pentru calcularea contributiilor se poate cumula sumele de la cele 2 contracte sau este obligatoriu doar la cele CIM fara sa fie luat in calcul cel de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<