Jungla corporatista. Pe care angajati ataca managerii si pe cine isi varsa nervii?

04 August 2014
04 August 2014
resurse umanemanagementul resurselor umane
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




Un studiu realizat recent arata ca dupa disponibilizari, managerii tind sa abuzeze de cei mai slabi angajati, mai des si cu mai mult apetit.

In mod cert, viata corporate a fost si va fi mereu asemanata cu ideea de jungla in care legea selectiei este de baza si unde cel mai slab va fi intotdeauna primul care sa iasa din peisaj.

In urma sondajului, nu ca nu am fi constienti deja de aceasta situatie, a fost descoperit faptul ca o criza corporatista ii poate determina pe superiori sa isi agreseze angajatii cei mai slabi. Studiul realizat de Pedro Neves, profesor la Universitatea din Lisabona, Portugalia, a fost publicat in Journal of occupational and Organizational Psychology.

Conform studiului, sefii isi varsa nervii pe cei mai slabi angajati, pe cei care nu au aliati la locul de munca, pe cei care nu au incredere in propriile puteri, Core-Self-Evaluation (CSE).

Studiul mai arata ca exista angajati care considera ca sefii lor dau vina pe ei pentru a iesi basma curata. Mai mult, exista multi angajati care afirma ca sefii lor le spun ca ideile lor sunt stupide.

Astfel, angajatii cu un CSE redus si care nu sunt sprijiniti de ceilalti colegi devin victime in fata sefilor agresivi.

Conform profesorului Neves, cu cat angajatii sunt mai slabi si mai supusi, cu atat sefii devin mai agresivi si mai curajosi in a-i ataca pe acestia.

Mai mult, studiul mai arata ca angajatii supusi au si cele mai reduse performante. Dupa ce sunt agresati, acestia devin la rand lor agresosi si incep sa isi submineze firma, ca o consecinta direct a faptului ca sunt umiliti de sefii lor.

"Un mediu marcat de disponibilizari implica nesiguranta, scindarea si sentimentul riscului individual. Toate acestea determina aparitia de noi vulnerabilitati si le ofera agresorilor increderea necesara pentru a-si abuza angajatii; mai mult, salariatii nu riposteaza la prima vedere", subliniaza expertii.

Ce masuri trebuie luate? Angajatii trebuie sa nu se lase intimidati si sa riposteze in momentul in care au argumente solide care sa le sprijine propunerile, deciziile, activitatile intreprinde. In acelasi timp, angajatorii trebuie sa isi asume consecintele pentru actiunile lor agresive si sa realizeze ca o astfel de decizie nu duce sub nicio forma intr-un punct benefic pentru echipa, departament sau afacere ca un tot unitar.


NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]