Factorii esentiali care influenteaza implicarea angajatilor

engagementsecretele implicarii angajatilorimplicarea angajatilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Notiunea de engagement – sau implicarea angajatilor motivati sa depuna eforturi discretionare suplimentare pentru firma – este un subiect relativ nou in managementul resurselor umane care, insa, devine unul dintre cei mai importanti diferentiatori ai zilelor noastre intre firmele aflate intr-o competitie continua pentru angajati performanti.

Engagement-ul este considerat factorul principal care sta la baza depasirii constante a tintelor propuse si a cresterilor spectaculoase de productivitate, in stransa si directa corelare cu inovatia si creativitatea, cu performante peste asteptari si rezultate de exceptie.

Exista si o serie de factori pe care e bine sa-i cunoasteti si care pot influenta engagement-ul, cel putin dupa cum reiese din datele statistice:

– In general, gradul de implicare mediu in firme din diverse industrii este de 1/3 angajati implicati si 2/3 implicati mai putin sau neimplicati.

– Acest procent poate diferi destul de mult chiar si in cadrul aceleiasi companii, din cauza faptului ca un influentator de prima clasa este managementul de linie, sefii directi. Astfel putem avea o echipa extrem de motivata si cu toti membrii implicati, alaturi de echipe care au un grad mult mai mic de implicare din cauza stilului de management defectuos al liderului.

– Managementul tinde sa fie mult mai „angajat” si aliniat in atingerea obiectivelor firmei decat personalul de executie si este firesc, datorita comunicarii mult mai bune la nivelele superioare.

– Marimea firmei, studiile superioare si varsta intre 40 si 50 de ani sunt alti factori care influenteaza intr-o oarecare masura engagement-ul.

Astfel, corporatiile cu o puternica cultura organizationala tind sa aiba mai multi angajati motivati si implicati decat firmele mici, angajatii
cu studii superioare par a fi mai usor inrolati si motivati de sistemele de inalta per formanta in munca (desi exista si exceptii – angajatii
cu gradul cel mai mic de implicare se regasesc printre expertii din industria IT), iar varsta celor care s-au declarat statistic ca fiind
implicati este de sub 40 si peste 50, cei mai sceptici si deziluzionati angajati fiind cei cu varste intre 41 si 49 de ani.

Cel mai important factor de influenta este managerul direct si vom lista mai jos cateva dintre caracteristicile care pot face diferenta, generand angajati implicati sau nu:

     Managerul „grijuliu”, caruia ii pasa si de problemele personale ale subordonatilor, a reiesit ca se afla pe locul 1 ca factor de influenta in echipele cu angajati implicati si dedicati.

     Managerul care isi respecta colegii si creeaza un mediu de incredere reciproca este de asemenea de apreciat si genereaza in schimb comportamente pozitive discretionare din partea membrilor echipei.

     Managementul care este capabil de automotivare si aliniere permanenta cu nevoile, obiectivele si prioritatile organizatiei are cele mai multe sanse sa transmita clar si la nivelele de mai jos aceste elemente necesare pentru o buna implicare a celorlalti angajati.

Engagement-ul sau implicarea proactiva a angajatilor genereaza insa o serie intreaga de rezultate care pot face diferenta din punctul de vedere al resurselor umane:

     Stabilitatea pe post a acestor angajati
     Loialitatea fata de firma
     Atentie sporita fata de bunurile firmei si rezultatele asteptate sau cerute de organizatie, uneori chiar in lipsa stimulentelor financiare
     Solutii de calitate la problemele aparute
     Disponibilitatea la extra-efort atunci cand e nevoie de munca suplimentara neplanificata
     Absenteism redus din randul acestora.

Sursa: Ghid practic de HR



NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
engagementsecretele implicarii angajatilorimplicarea angajatilor

Data aparitiei: 13 Noiembrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Factorii esentiali care influenteaza implicarea angajatilor Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Sudor cu arc electric cu electrod nefuzibil in mediu de gaz protectorIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu fisa de post cod COR 721207 - Sudor cu arc electric cu electrod nefuzibil in mediu de gaz protector.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Agent control accesIntrebare: Avem nevoie de fisa de post pt functia de Agent control acces (COR 541402).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]