Acest aspect este reglementat de prevederile contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.
"Exista vreo reglementare care stabileste modul in care sunt platite orele petrecute in mijlocul de transport de catre angajatul delegat?", intrebare extrasa din PortalCodulMuncii.ro.
Orice angajat trebuie sa stie ca nu constituie timp de lucru, timpul pe care salariatul il petrece pe drum pentru a ajunge si a se inapoia de la locul unde este delegat.
Insa perioada petrecuta pe drum intra in timpul pentru care se acorda diurna.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
In acest context, nu tot intervalul de timp cuprins intre ora de plecare si ora de inapoiere din delegatie constituie timp de lucru, ci numai intervalul de timp in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale.
De asemenea, daca salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale in afara duratei normale a timpului de lucru (40 de ore pe saptamana), munca astfel prestata este considerata munca suplimentara.
Mai mentionam ca pentru delegarea care dureaza o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii de mai multe zile, indemnizatia se acorda NUMAI daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.
Sursa: PortalCodulMuncii