Decizia de sanctionare si revocarea acesteia. Este posibila?

decizia de sanctionareSuspendare decizie sanctionare disciplinaracercetare disciplinara
Decizia de sanctionare si revocarea acesteia. Este posibila?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Decizia de sanctionare venita din partea angajatorului trebuie sustinuta de cercetarea disciplinara. Regulile referitoare la procedura disciplinara trebuie sa fie prevazute in mod expres in Regulamentul intern, care este adus la cunostinta salariatilor (art. 242 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare).
 
Va reamintim ca potrivit art. 61 lit. a) din Codul muncii, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive ce tin de persoana salariatului in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara.
 

Cercetarea disciplinara - cum se procedeaza?

 
In vederea cercetarii disciplinare angajatorul emite o decizie prin care numeste o persoana sau o comisie formata din mai multe persoane care sa efectueze cercetarea disciplinara sau va apela la serviciile unui cosultant extern specializat in legislatia muncii, pe care il va imputernici in acest sens.
 
Pentru desfasurarea cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de catre persoana desemnata, de catre presedintele comisiei sau de catre consultantul extern, imputerniciti de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii – art. 251 alin. (2) din Codul muncii...mai multe despre cercetarea disciplinara >>>
 
 
"Colegii mei au folosit un referat care continea o informatie incorecta (angajatul trebuia sa tipareasca cu o culoare, a folosit alta-in referat si in actele ulterioare s-a gresit tipul culorii+numarul colilor tiparite incorect). Bazate pe aceasta informatie gresita, au fost emise si actele de cercetare disciplinara, inclusiv decizia de reducere a salariului pentru o luna. Putem anula decizia si sa o refacem? Putem reface cercetarea, pornind de la un referat corect?"
 

Suspendare decizie sanctionare disciplinara in 2021. Este posibila?

 
Incepem prin a va mentiona ca, prin Decizia 18/2016 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 767 din 30/09/2016, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis un recurs in interesul legii prin care a statuat ca, odata comunicata, decizia de concediere nu mai poate fi revocata.
 
IMPORTANT!
 
Aceasta decizie este obligatorie pentru toate instantele de judecata. 
 
Astfel, Inalta Curte a statuat astfel:
 
In interpretarea art. 55 lit. c) si art. 77 din Codul muncii, decizia de concediere poate fi revocata pana la data comunicarii acesteia catre salariat, actul de revocare fiind supus exigentelor de comunicare corespunzatoare actului pe care il revoca (decizia de concediere).
 

Decizia de sanctionare NU poate fi revocata de catre angajator

 
Astfel, angajatorul nu poate sa revoce decizia de concediere dupa ce aceasta a fost comunicata salariatului. In mod similar, decizia de sanctionare nu poate fi revocata dupa ce a fost comunicata salariatului.
 
Prin urmare, daca ati comunicat salariatului decizia de sanctionare, aceasta nu mai poate fi revocata de angajator. Nulitatea deciziei de sanctionare se constata doar de instanta de judecata.
 
 
Un raspuns oferit de specialistii de la Rentrop & Straton, prin intermediul PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
decizia de sanctionareSuspendare decizie sanctionare disciplinaracercetare disciplinara

Data aparitiei: 04 Octombrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Decizia de sanctionare si revocarea acesteia. Este posibila? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]