Decizia de sanctionare venita din partea angajatorului trebuie sustinuta de cercetarea disciplinara. Regulile referitoare la procedura disciplinara trebuie sa fie prevazute in mod expres in Regulamentul intern, care este adus la cunostinta salariatilor (art. 242 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare).
Va reamintim ca potrivit art. 61 lit. a) din Codul muncii, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive ce tin de persoana salariatului in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara.
Cercetarea disciplinara - cum se procedeaza?
In vederea cercetarii disciplinare angajatorul emite o decizie prin care numeste o persoana sau o comisie formata din mai multe persoane care sa efectueze cercetarea disciplinara sau va apela la serviciile unui cosultant extern specializat in legislatia muncii, pe care il va imputernici in acest sens.
Pentru desfasurarea cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de catre persoana desemnata, de catre presedintele comisiei sau de catre consultantul extern, imputerniciti de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii – art. 251 alin. (2) din Codul muncii...mai multe despre c
ercetarea disciplinara >>>
"Colegii mei au folosit un referat care continea o informatie incorecta (angajatul trebuia sa tipareasca cu o culoare, a folosit alta-in referat si in actele ulterioare s-a gresit tipul culorii+numarul colilor tiparite incorect). Bazate pe aceasta informatie gresita, au fost emise si actele de cercetare disciplinara, inclusiv decizia de reducere a salariului pentru o luna. Putem anula decizia si sa o refacem? Putem reface cercetarea, pornind de la un referat corect?"
Suspendare decizie sanctionare disciplinara in 2021. Este posibila?
Incepem prin a va mentiona ca, prin Decizia 18/2016 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 767 din 30/09/2016, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis un recurs in interesul legii prin care a statuat ca, odata comunicata, decizia de concediere nu mai poate fi revocata.
IMPORTANT!
Aceasta decizie este obligatorie pentru toate instantele de judecata.
Astfel, Inalta Curte a statuat astfel:
In interpretarea art. 55 lit. c) si art. 77 din Codul muncii, decizia de concediere poate fi revocata pana la data comunicarii acesteia catre salariat, actul de revocare fiind supus exigentelor de comunicare corespunzatoare actului pe care il revoca (decizia de concediere).
Decizia de sanctionare NU poate fi revocata de catre angajator
Astfel, angajatorul nu poate sa revoce decizia de concediere dupa ce aceasta a fost comunicata salariatului. In mod similar, decizia de sanctionare nu poate fi revocata dupa ce a fost comunicata salariatului.
Prin urmare, daca ati comunicat salariatului decizia de sanctionare, aceasta nu mai poate fi revocata de angajator. Nulitatea deciziei de sanctionare se constata doar de instanta de judecata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Imputernicire director economic societateIntrebare: In cazul unei firme cu unic asociat care este angajat in functia de administrator si care are angajata o alta persoana in functia de director economic, pentru ca acesta din urma sa poata semna acte oficiale in numele administratorului este nevoie de imputernicire notariala sau este suficienta fisa postului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incetare CIM in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii din initiativa angajatoruluiIntrebare: O persoana care a avut un contract de munca timp de 20 de ani, si-a dat demisia, apoi fara sa existe pauza intre contracte, s-a angajat la o alta firma pe o perioada nedeterminata cu proba de 3 luni, poate solicita indemnizatia de somaj in cazul in care i se incheie contractul conform Articolului 31 alin. (3) din CM dupa primele 2 saptamani de activitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<