Jurnalul doamnei de la HR: Riscurile pe care ti le atragi cand platesti salarii slabe

salarii micisalariu micsalarii slabemanagementul resurselor umaneresurse umanemanagement hrmaria nicutar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cat de multe motive sunt sa nu platesti slab... Daca nu erau deja evidente, le voi puncta in cadrul acestui material.

Plecam de la premisa ca orice angajator care plateste slab este unul care nu isi apreciaza angajatii la adevarata lor valoare. Este chiar prima perceptie pe care o accesam atunci cand avem de-a face cu un angajator care ofera salarii sub nivelul pietei. In conditiile in care sarcinile si responsabilitate sunt similare, plata unui salariu mai mic ne arata ca angajatorul este dispus sa isi asume anumite riscuri, deloc de neglijat.

Un angajator care plateste slab este cel care ori nu cunoaste nivelul salarial pe piata, ori nu il respecta din diverse motive. Niciuna dintre situatii nu este una benefica. Ambele transmit anumite mesaje.

Din pacate, oricat de mult tinem la anumiti angajatori, colective si posturi detinute, nevoile noastre primeaza. Asa ca daca un angajator nu ne poate oferi pretul corect pentru munca noastra, sunt sanse mici sa colaboram pe termen lung.

Angajatorii pot atrage pe salarii mici anumite categorii de angajati:

- cei care nu au avut loc de munca pe o perioada lunga de timp;
- cei care sunt intr-o cautare urgenta/ disperata de loc de munca;
- cei care se subevalueaza;
- cei care sunt doar in trecere, au nevoie de un loc de munca temporar si atunci accepta si un salariu mai mic decat se ofera pe piata;
- cei care nu au luat pulsul pietei si habar nu au cat se plateste in mod normal pentru activitatea lor.

Evident, cei care prind putina experienta, vor pleca in curand in companii unde salariile sunt mai avantajoase. Acelasi lucru se intampla in situatia celor care vor afla care sunt salariile si cel mai sigur si in cazul celor care vor inceta sa se mai subevalueze.

Este legea selectiei si functioneaza in ambele sensuri: angajatorul nu te tine din mila, niciodata. Angajatorul te tine si investeste in tine in masura in care meriti. Asa se intampla si cu angajatorii. Investim in companiile lor daca merita sa ne aiba in echipa, daca ne apreciaza eforturile si daca le rasplatesc in mod corect.

Mai mult, un angajator care plateste slab este cel care este in permanenta sub risc sa isi piarda oamenii. Te bucuri ca ai adus in companie juniori care accepta salariu mic pentru activitatea prestata, insa plecarea lor este doar o chestiune de timp. In momentul in care vor invata meseria, in momentul in care vor solidifica anumite competente-cheie, acestia vor merge mai departe. Nivelul fluctuatiei in compania ta va fi mereu mare. Vei fi mereu obligat sa recrutezi noi oameni, sa ii formezi, sa investesti in ei si apoi sa ii vezi plecand din companie.

In acelasi timp, un angajator care plateste slab isi consolideaza o reputatie negativa pe piata muncii. Salariile sunt  confidentiale, adevarat. Numai ca nu sunt foarte confidentiale intotdeauna. Vorbele scapa. Estimari se fac mereu. Discuti cu prietenii si ii spui si mamei tale cat faci la final de luna. Prietenii duc cifrele mai departe iar brandul angajatorului nu are decat de pierdut daca acestea sunt dezavantajoase. Cine va fi dornic sa vina la un interviu de angajare stiind ca se platesc salarii mici?

De asemenea, un angajator care plateste slab este si cel care imprima un anumit nivel al calitatii serviciilor si produselor. Salariile motivante au o mare putere/ influenta asupra angajatilor. Te determina sa iti duci la bun sfarsit sarcinile cu toata implicarea. Te obliga sa iti iei in serios si cele mai marunte sarcini si responsabilitati. Este o lege naturala, greu de contestat, chiar si in contextul in care ideal este sa fii serios si cand faci munca de voluntariat. Salariile motivante asigura un nivel mai ridicat al calitatii activitatilor prestate de beneficiarii lor.

Lista dezavantajelor nu se termina aici. Sunt multe riscuri pe care angajatorii si le atrag in mod evident atunci cand platesc salarii slabe fata de nivelul pietei, fata de nivelul atins de competitorii sai, fata de nivelul necesar angajatilor pentru a-si face planuri pe termen lung in companie.

Sa aveti succes, curaj profesional si cariere stralucite!
Maria Nicutar



NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salarii micisalariu micsalarii slabemanagementul resurselor umaneresurse umanemanagement hrmaria nicutar

Data aparitiei: 17 Septembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Jurnalul doamnei de la HR: Riscurile pe care ti le atragi cand platesti salarii slabe Nota: 4.64 din 5 - 18 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]