Conform unui sondaj recent privind principalele prioritati ale angajatilor romani, sase din zece salariati romani vor sa isi schimbe locul de munca in 2020. Daca la inceputul anului trecut, o astfel de schimbare era dorita de numai patru din zece angajati, iata ca noul an a crescut semnificativ procentul celor care au pe locul 3 in topul prioritatilor, dupa familie si sanatate, schimbarea locului de munca.
Nemultumirea in ce priveste locul de munca actual pare sa vina din doua surse principale: un salariu mic si prea putin timp liber la dispozitie, se arata in sondajul BestJobs. Pentru peste 40% dintre angajati, salariul a scazut sau a stagnat, acesta fiind un motiv esential care a dus la o dorinta mai mare de schimbare a locului de munca in noul an.
De asemenea, 42% dintre respondenti spun ca vor sa schimbe angajatorul, mediul de lucru sau echipa si considera, de asemenea, ca nu la dispozitie suficiente oportunitati de dezvoltare personala. Conform aceluiasi sondaj, trei din zece angajati romani nu se simt motivati la locul de munca actual, iar 25% dintre respondenti considera ca lucreaza intr-o companie in care le este dificil sa avanseze. Doar 13,4% dintre acestia, se arata in datele sondajului, afirma ca nu le mai place ceea ce fac.
Totodata, peste o treime dintre respondenti analizeaza optiunea de a-si schimba complet domeniul de activitate, 14% au in vedere sa isi caute un job in afara tarii, iar alti 17% sunt indecisi, insa nu exclud aceasta optiune.
"Schimbarile din societate se reflecta profund pe piata muncii. Avem, pe de o parte, inflatia ridicata care a erodat o buna parte din veniturile romanilor si le-a scazut puterea de cumparare, conducand la nemultumirea angajatilor. Apoi, continua trendul inceput in urma cu cativa ani: romanii pun tot mai mare pret pe timpul dedicat familiei si celor dragi. Daca facem o comparatie cu rezultatele sondajului efectuat tot de catre BestJobs la inceputul anului trecut, cand patru din zece angajati aveau in plan schimbarea jobului, vedem o crestere cu 50% a numarului celor interesati de un nou loc de munca, un procent substantial. Iar <> e la angajati", declara Dan Puica, CEO BestJobs.
Pentru sase din zece respondenti platformele online de recrutare asigura cele mai mari sanse pentru gasirea unui job nou, iar recomandarile / referintele sunt importante pentru 30% dintre acestia. Altii vor sa isi maximizeze sansele de succes aplicand direct la companiile la care vor sa se angajeze.
Sondajul a fost efectuat in perioada 02 - 15 ianuarie, pe un esantion de 1.075 de utilizatori de internet.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<