Ministrul Muncii: Sporurile au ajuns sa fie subterfugii pentru majorari de salarii

legea salarizariisalarii institutii publicepensii 2021sporuri institutii publice
Ministrul Muncii: Sporurile au ajuns sa fie subterfugii pentru majorari de salarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, si-a exprimat recent opinia cu privire la situatia actuala a sporurilor acordate in cadrul institutiilor, precizand ca aceste sporuri au devenit subterfugii pentru majorari de salarii in loc sa isi indeplineasca rolul de motivare si cresterea eficientei institutiilor. 
 
Dupa aplicarea noii Legi a salarizarii, in opinia ministrului, multi salariati care au in prezent venituri foarte mari ar putea avea venituri mai mici. Potrivit ministrului, in acest moment in sistemul public exista si venituri lunare de 50.000 lei net (salariu si sporuri care pot ajunge pana la 80%). 
 
"Cei care vor putea avea venituri mai mici sunt cei care acum au venituri foarte mari. Sa stiti ca sunt si venituri de 50.000 de lei in mana, salarii plus sporuri care ajung si la 80%", a declarat ministrul Muncii, joi seara, la Digi24, potrivit Agerpres. 
 
De asemenea, ministrul a atras atentia asupra faptului ca nu si-a pus nimeni problema criteriilor de eficienta a institutiilor publice si ca s-a vorbit in societate doar despre sporuri. 
 
"Am constatat incepand cu acest mandat ca pana acum s-a vorbit foarte mult de sporuri in societate, dar nimeni nu si-a pus problema criteriilor de eficienta a institutiilor publice. Mi se par absolut firesc ca, in paralel cu modificarile la legea salarizarii, sa apelam la o expertiza profesionista pentru a incerca sa definim cativa indicatori de eficienta a institutiilor publice, astfel incat sporurile sa fie pentru activitati deosebite sau pentru motivarea angajatilor si in felul acesta sa apropie si institutiile de cetatean si angajatii sa poata sa aiba o productivitate mai buna a muncii", a explicat Raluca Turcan, citata de aceeasi sursa. 
 
In opinia sa, sporurile au aparut ca exceptii si ca rezultat al lobby-ului in Parlament si au ajuns sa fie subterfugii pentru majorari de salarii.
"Sporurile, in loc sa duca la motivare si la cresterea eficientei institutiilor, au ajuns sa fie subterfugii pentru majorari de salarii, unele necesare, altele fortate. Este firesc sa avem acelasi salariu de baza in plata. Avem unele calculate la nivelul anului 2019 altele la nivelul anului 2022. Exact cele care sunt la nivelul anului 2022 au si exceptii la Legea salarizarii cu sporuri de peste 85%. Am solicitat ministerelor de linie care sunt responsabile cu familiile ocupationale ca, pe un set de principii pe care noi le-am identificat ca fiind necesare in asezarea Legii salarizarii, sa vina cu propria viziune in materie de salarizare in sistemul public urmand ca ulterior, in comun cu criteriile de eficientizare a institutiilor, cu o expertiza de la o institutie financiara, mi-as dori Banca Mondiala, sa putem sa punem pe masa o lege a salarizarii", a declarat ministrul Muncii. 
 
Odata cu noile modificari, unele sporuri ar urma sa fie stabilite la maximum 20% din nivelul salariului de baza in vreme ce alte sporuri ar urma sa fie anulate. Exista insa si posibilitatea de a majora unele salarii mici existente in sistemul public. In ce priveste reducerile de venituri, potrivit ministrului, “acestea vor aparea doar la salariile foarte mari calculate la nivelul anului 2022 plus sporuri de 85%”. 
 
De asemenea, ministrul a precizat ca e important ca in sistemul public sa se tina cont de contributivitate, la motivarea angajatilor si la performante institutiilor, amintind totodata ca in sistemul public cea mai mare pensie este de aproximativ 39.000 de lei si este incasata de o persoana care a lucrat la stat. Noua lege a salarizarii ar putea fi finalizata pana la inceputul anului viitor. 
 
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea salarizariisalarii institutii publicepensii 2021sporuri institutii publice

Data aparitiei: 19 Martie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ministrul Muncii: Sporurile au ajuns sa fie subterfugii pentru majorari de salarii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]